Público
Público

Marxa a peuper al transport escolar gratuït

Famílies de Tarragona reclamen transport gratuït perquè tenen les escoles a 10 km

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Famílies dels barris de Llevant de Tarragona va anar ahir caminant per la carretera N-340 per portar els seus fills al CEIP Mare de Déu del Miracle. Protestaven perquè no tenen transport escolar gratuït, tot i que viuen a una mitjana de 10 quilòmetres del centre que els pertoca i no n'hi ha cap d'assignat en aquesta zona de la ciutat, formada per diferents urbanitzacions separades del centre per la N-340 i l'A-7. La Guàrdia Urbana va escortar la comitiva, que va sortir a les 08.20 des d'un punt intermedi, a uns quatre quilòmetres de l'escola, per 'demostrar quina és la solució tercermundista que ens dóna l'ajuntament', va dir Rossend Castellví, un dels afectats.

El conflicte s'arrossega des del curs passat i molts dels afectats han optat per canviar de centre educatiu. Altres, com Maria Pujol, no porta els seus fills a classe des que va començar el curs. 'En tinc tres, cada plaça de l'autobús ja costava l'any passat 333 euros per curs i no puc portar-los jo perquè els horaris no ens quadren de cap manera. La gent es pensa que als barris de Llevant som rics, però aquí hi ha crisi i atur com a tot arreu', denuncia.

El transport escolar val 38.000 euros per curs i tant la Generalitat com el consell comarcal estan disposats a assumir-ne una tercera part sempre que el consistori també ho faci. 'Si l'ajuntament paga, en tres dies tenim la línia muntada', asseguren des del consell comarcal.

Però el regidor d'Ensenyament, Joan Sanahujes (PSC), argumenta que l'ajuntament ja ofereix targetes de transport per als autobusos municipals gratuïta per als escolars, aptes per a 20.000 alumnes des de P-3 fins a quart d'ESO, un servei únic a Catalunya. Pel regidor, 'en cap cas s'entendria que l'ajuntament fes una excepció i establís un privilegi exclusivament per a aquests pares de Llevant'.

La diferència rau, però, en el fet que 'els nens menors de 10 anys no el poden usar si no van acompanyats d'un adult, segons la seva pròpia normativa', diu Castellví. Però, sobretot, en el fet que 'tots els barris de Tarragona tenen un centre educatiu menys els de Llevant i som molts milers de persones residents. La canalla no pot anar ni a peu ni en bicicleta i el cotxe particular no és cap solució'.

El Síndic de Greuges ja els va donar la raó el curs passat i va recomanar que la Llei d'Educació canviï el criteri actual per la distància real entre habitatge i escola a l'hora de posar el servei de transport escolar. Ara, no és obligatori dins del mateix municipi, com recorda Sanahujes. Però 'hem comptat desenes d'exemples en què un sol carrer separa dues ciutats i ja tenen dret a autobús gratuït; estem discriminats i desprotegits', coincideixen la Gemma, també mare de tres fills, i la Lilian, que en té un. El cas ja és en mans d'un advocat.