Público
Público

La nova seu vol incentivar les tecnologies del futur

Catalunya acull només el 14% del sector

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Catalunya consumeix quasi el 25% dels serveis de telecomunicacions a tot l'Estat, un percentatge molt per sobre del pes de la seva població. Tot i això, el nombre d'empreses i enginyers representa només el 14% de tot el territori. Madrid continua concentrant els grans operadors de les telecomunicacions.

Al mes de desembre farà cinc anys que la CMT es va traslladar a Barcelona. Però, per ara, només Telefónica ha fet el pas d'obrir una seu a la Roca i alçar un edifici a Diagonal Mar. Les tecnologies permeten que la ubicació a Barcelona 'no sigui un problema', ja que les comunicacions amb les empreses del sector es fan per via electrònica i les videoconferències permeten evitar desplaçaments excessius, tal com expliquen fons de l'organisme.

De moment, la ubicació de la seu a Catalunya sí que ha permès 'desplaçar a la capital catalana les relacions entre els professionals del sector' quan s'organitzen trobades sectorials, explica el vicedegà del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicacions de Catalunya, Carles Martín.

Si bé a curt termini els efectes no s'han notat excessivament, els professionals consideren que la nova ubicació de la CMT és un incentiu perquè a 'mitjà o llarg termini es desenvolupi el sector a Catalunya'. Abertis és la gran empresa catalana de les TIC. A banda d'Indra i T-Systems, no n'hi ha gaires de grans dimensions. Però els experts destaquen que Catalunya sí que despunta en el sector audiovisual, estretament lligat a la tecnologia de les comunicacions electròniques. Precisament, la CMT reclama tenir competències sobre aquesta disciplina, com ja passa en països com el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i EUA. 'Encara que fem edificis, si no hi ha motivació social, emprenedoria, només serem una colònia d'empreses americanes, alemanyes i franceses', opina Martín. En aquest sentit, els experts destaquen que la interacció que ha nascut entre les universitats Pompeu Fabra i la UPC en el món audiovisual i la ubicació de la CMT 'està afavorint l'impuls de l'activitat de cara al futur'.