Público
Público

Oriol Pujol fa un pas més en el seu ascens a Convergència

El fill de l'expresident pren el relleu de Felip Puig com a secretari general adjunt del partit

ALBERT MARTÍN VIDAL

CDC va tancar ahir una etapa amb el relleu de Felip Puig per Oriol Pujol com a secretari general adjunt de la formació. Segons va anunciar el mateix Puig, nou conseller d'Interior, aquesta renúncia a la primera línia del partit respon a la necessitat de dedicar-se completament a la gestió del seu departament.

D'aquesta manera, Oriol Pujol, fill de qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys i fundador del partit, assoleix un càrrec clau en el partit més votat de Catalunya i que el situa com a número u en la cursa per succeir en un futur Artur Mas, flamant president de la Generalitat.

A curt termini, aquest nou càrrec col·loca Oriol Pujol en una immillorable posició de sortida per esdevenir en uns mesos secretari general de CDC, en substitució de Mas, que ha anunciat que no seguirà amb aquesta funció. Aquest relleu garantiria que el cognom Pujol es mantingués a la primera fila del partit: està previst que Jordi Pujol n'abandoni la presidència per passar a ocupar-hi una presidència d'honor, mentre que el mateix Mas seria president, un càrrec més representatiu que executiu. Aquests canvis s'haurien de produir al juliol, però també s'especula que el congrés del partit se celebri a la tardor o fins i tot l'any vinent.

La possibilitat que Oriol Pujol pugui acabar succeint en algun moment Artur Mas com a candidat també pren cos. Mas ha manifestat reiteradament que vol ser president durant un màxim de dues o tres legislatures, cosa que reforçaria les possibilitats de Pujol, que ara té 44 anys.

Puig, que va ser ovacionat i es va emocionar al comitè executiu de CDC que es va fer ahir, va assenyalar els mèrits del seu successor al partit tot indicant que té "valentia, coratge, vitalitat, coneixement i bagatge polític" i va predir que "ho farà molt millor" que ell mateix.

Amb l'ascens de Pujol dins el partit, el pinyol, grup de confiança d'Artur Mas i on figuren alts càrrecs del nou Govern com ara Francesc Homs i Germà Gordó, fa un pas més per garantir-se el control dins de Convergència.

Precisament un dels rols més destacats que ha tingut Puig en la seva etapa com a home fort del partit que va arrencar el 2007 ha estat conciliar els interessos del pinyol amb els dels dirigents territorials de CDC després de la victòria insuficient del 2006 davant Montilla. De fet, diverses fonts convergents assenyalen Puig com a artífex de l'acord intern que va fer possible les llistes electorals amb què Mas va guanyar les darreres eleccions. Un dels senyals més clars d'aquesta entesa entre el pinyol i el territori ha estat la designació de Lluís Recoder com a nou conseller de Territori i Sostenibilitat.