Este artículo se publicó hace 13 años.
La vaga posa a prova l'enuig dels metges per les retallades
Metges de Catalunya crida els 16.500 facultatius en actiu a sumar-se a dues jornades d'aturades en la sanitat
El Govern de la Generalitat està a unes hores de conèixer de forma fefaent el grau d'enuig existent entre els metges catalans. Després de mesos de protestes contínues, avui i demà se sabrà quants estan disposats a sumar-se a la vaga, la mesura més dràstica per oposar-se a la política sanitària de la Generalitat. És el desafiament que llança el sindicat majoritari del sector, Metges de Catalunya, com a protesta per les retallades encetades per l'executiu de CiU fa més de mig any un 10% del pressupost del 2010, uns 1.000 milions d'euros i per la seva incapacitat per arribar a acords laborals amb la conselleria de Salut.
La incertesa és màxima en els 65 hospitals i els 427 ambulatoris de la xarxa pública i concertada en què s'ha convocat l'atur. Ningú s'atreveix a establir xifres per poder atribuir l'èxit o el fracàs al repte a l'Administració. Fa cinc anys, Metges de Catalunya va considerar un triomf l'última aturada d'aquest tipus, en aconseguir un suport del 75% dels metges (un 39% en el recompte de la Generalitat). El resultat final de les dues pròximes jornades serà un dels termòmetres que haurà de fer servir el sindicat convocant per mantenir el pols després de les eleccions, amb noves vagues, com ja ha advertit.
El sindicat demana «comprensió» als usuaris per les molèsties
Però ara tampoc el sindicat professional té clar quina serà la resposta a una iniciativa que ha despertat crítiques entre els usuaris i la resta de formacions sindicals, per no dir del mateix Govern autonòmic. Una oposició que ha augmentat més, si és que era possible, el recel de part dels 16.500 facultatius cridats a no acudir als seus llocs de treball, perquè considera que és una mesura que agreujarà la queixosa situació de la sanitat catalana, amb el tancament, en els últims mesos, d'instal·lacions sanitàries per la falta de recursos públics i l'augment de les llistes d'espera a un ritme desconegut fins ara (un 24%).
Per això, en la vigília de la vaga, Metges de Catalunya va emetre un text adreçat als pacients en el qual lamentava les "molèsties", assegurava que "no ens agrada" haver de convocar l'atur i subratllava que es tractava d'un acte de responsabilitat "per defensar una sanitat pública universal, equitativa i de qualitat". En resum, demanaven "comprensió" pels problemes que hi pugui haver en les dues pròximes jornades per les cites mèdiques que no es puguin atendre i s'hagin d'ajornar.
Més enllà de si hi ha un ambient efectiu de vaga, als centres d'atenció primària les baixes de metges podrien arribar avui a un màxim del 75%, segons els serveis mínims decretats ahir per la Generalitat. Per la segona jornada, dimecres, aquest percentatge baixarà fins al 66%. Els serveis d'urgències no se'n podran veure afectats (tampoc els serveis d'ambulàncies) i no es podran reduir unitats especials de cures intensives, coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en els hospitals. Igualment, tal com recull la llei, també s'han d'assegurar les operacions quirúrgiques considerades "inajornables".
Incertesa sobre què faran els facultatius en els centres públics i privats
Els ulls estaran posats sobretot en els centres de titularitat pública, els dependents de l'Institut Català de la Salut (ICS). Serà allà on més pendents estaran de les negociacions que tots els sindicats, a excepció de Metges de Catalunya, mantenen per minimitzar l'impacte de la retallada salarial prevista per l'ICS. Durant la setmana passada, les negociacions es van desencallar cosa que apunta a una fórmula per desacreditar Metges de Catalunya i ahir l'ens autonòmic va remetre a la resta de centrals sindicals la seva contraproposta per tancar un acord.
Avui els sindicats podrien fer la seva valoració i aproximar-se a un acord que les dues parts veuen més possible que mai. Des de Metges de Catalunya ja s'avisava ahir que era "insignable", tot i que la seva postura està així des de fa dues setmanes, quan es van aixecar de la taula negociadora i ho van considerar un afront que vessava el vas. Poques hores després presentaven la convocatòria de vaga.
En aquest context, el desafiament llançat per Metges de Catalunya al Govern català amenaça de convertir-se en un bumerang. Només falta saber si l'artefacte acabarà impactant en el que era el seu objectiu o en qui el va enviar. En els 57 hospitals concertats la convocatòria amenaça de punxar, sobretot després de saber-se que l'Associació Professional del Cos Facultatiu (el sindicat coalitzat amb Metges de Catalunya en alguns centres per presentar-se a determinades cites electorals) es va desvincular ahir a través d'un correu electrònic de la vaga a l'Hospital de Sant Pau, un dels referents de la sanitat pública catalana.
Desconvocatòria a GalíciaMentre que la convocatòria a Catalunya es manté, la vaga dels metges dependents del servei gallec de salut (Sergas) prevista per aquest dimecres va quedar desconvocada a la tarda després de set hores de negociacions entre els representants de la plataforma mèdica CESM-O'Mega (majoritària a Galícia) i la Xunta. Un portaveu sindical va confirmar que l'executiu autonòmic ha obert noves vies de diàleg amb els facultatius en atendre les seves reivindicacions i comprometre's a respectar els acords signats amb anterioritat.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.