Público
Público

Els ambulatoris s'afegeixen a les protestes per la retallada

Professionals de centres de salut reclamen més recursos i més poder davant l'hegemonia dels hospitals

D. CORDERO / P. RODRÍGUEZ

Mentre els treballadors dels hospitals estan portant al carrer les seves protestes contra les retallades al carrer, els de l'atenció primària els ambulatoris comencen a tenir clar que el pla d'ajust del Govern els deixarà en una precària situació si no hi ha marxa enrere. Va ser així com deu entitats liderades per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) van presentar ahir un manifest en què es denuncia la reducció pressupostària i s'adverteix que els centres de salut no poden mantenir els actuals nivells de qualitat amb menys recursos que els actuals.

L'alerta, que no oblida l'opció de fer vagues, arriba just quan els gerents dels centres d'atenció primària negocien els seus pressupostos amb els gerents de les àrees territorials de què depenen i quan ja s'han començat a fer retallades i tancar serveis en alguns ambulatoris.

Fer servir només genèrics estalviaria al sistema 200 milions d'euros

Els números canten, segons les deu entitats signants del document. El 80% dels usuaris passen per uns centres de salut catalans que només disposen del 15% del pressupost sanitari català, quan en altres països aquest percentatge arriba al 25%. Els hospitals, denuncien, amb estructures ideades fa dècades, mantenen el gros dels recursos econòmics. Per això, els professionals de la primària estan disposats a introduir reformes per abaratir costos, però no que l'estalvi que s'aconsegueixi s'escapi del marc de la salut primària, que creuen que s'apropa a una línia vermella crítica. I subratllen que les decisions de Salut no han de tenir en cap cas afectació sobre 'les dotacions de personal'.

El manifest assenyala que els metges volen per als ambulatoris la mateixa autonomia que reclamen per a ells mateixos des de fa anys, i posar fi així a la dependència dels grans hospitals. Aconsellen fins i tot que siguin els metges de família els qui escullin els hospitals i els especialistes per als pacients.

I no dubten a fer una petita guerra encoberta als seus col·legues hospitalaris, tot demanant la supressió de determinades 'activitats assistencials' que fan aquests centres en considerar que no aporten res ni al sistema ni a la salut dels usuaris. Es refereixen a unitats hospitalàries de tabac, d'atenció a la menopausa o a la fibromiàlgia, o a alguns serveis de pal·liatius, entre altres, que consideren que ja assumirien els metges de capçalera si és que no poden ser directament clausurats.

Metges de Catalunya es manifestarà un dia abans que la resta de sindicats

És el primer dels símptomes que mostra que el sector sanitari no marca els passos a l'uníson per enfrontar-se als plans de la conselleria. Les protestes de moment estan segmentades per hospitals i ahir el sindicat Metges de Catalunya va decidir convocar una protesta el pròxim 13 d'abril davant el Departament de Salut per carregar contra el pla d'estalvi i contra les formes amb què la conselleria està plantejant el debat.

La protesta es farà un dia abans de la protesta a la plaça de Sant Jaume, convocada per CCOO, UGT, Satse i Catac, amb el mateix objectiu i que va intentar ser contraprogramada pel Departament de Salut, quan va decidir convocar una reunió amb els col·legis oficials de metges i el mateix Metges de Catalunya, que ja ha decidit que no hi assistirà perquè considera la reunió una cortina de fum.

Les plantilles dels hospitals porten el seu enuig al carrer per segon dia

Tot i aquesta suposada divisió, els professionals de l'atenció primària comparteixen molts principis amb la resta dels seus col·legues. Per exemple, repensar la compra de fàrmacs, que consideren que pot ser una fórmula fàcil per retallar el dèficit sanitari. Joan Ramon Laporte, director de l'Institut Català de Farmacologia, va explicar ahir que només optant per cada fàrmac més barat (amb genèrics) de la seva tipologia es podrien estalviar 200 milions d'euros l'any.

La tranquil·litat que traspuava la presentació del manifest xocava amb el moviment que es viu en alguns hospitals, on els treballadors ja han començat a mobilitzar-se per explicar als ciutadans que els serveis bàsics de la salut es veuran afectats per la falta de recursos. Després de dues concentracions a les portes de l'hospital, ahir al matí els treballadors de la Vall d'Hebron van decidir anar més enllà i van tallar el trànsit dels carrils laterals de la ronda de Dalt. Des que la direcció va anunciar dilluns el pla de retallades que afectarà el centre, els sindicats organitzen cada matí una concentració.

Els manifestants, al crit de 'Boi dimissió', van tallar la circulació durant prop de 15 minuts, i des d'un dels ponts que travessa la via principal de la ronda, alguns treballadors van penjar tota mena de pancartes. Entre elles, una resava 'toca el clàxon'. L'acció de tallar el trànsit no estava prevista, però eren 'conscients que podia passar', tenint en compte que en una manifestació de dimecres a l'Hospital de Bellvitge la protesta havia acabat amb l'aturada del trànsit a tota la Gran Via.

En aquest centre del Baix Llobregat ahir es van tornar a repetir les protestes i el tall de la Gran Via, i també es van produir, per primer dia, a l'Hospital del Mar de Barcelona. Els treballadors d'aquest últim centre van tallar la ronda Litoral durant quinze minuts.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias