Público
Público

Hereu inicia la privatització dels serveis funeraris

Pacte amb l'oposició

JORDI MUMBRÚ

L'Ajuntament de Barce-lona privatitzarà els serveis funeraris municipals, segons va avançar ahir l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu. Aquesta operació, que demà es debatrà en una comissió municipal, s'ha d'aprovar en el ple de finals de juliol, l'últim abans de l'estiu. Teòricament, no hi ha d'haver sorpreses: tots els partits de l'oposició hi estan a favor i l'únic que s'hi oposa és ICV-EUiA, el soci de govern dels socialistes. La privatització és un dels punts que inclou la llei europea Òmnibus, que va entrar en vigor a finals de l'any passat. Després d'aquest primer pas, perquè aquesta privatització tiri endavant, només cal posar-se d'acord en clàusules del concurs públic.

La privatització dels Serveis Funeraris de Barcelona (SFB) suposarà un benefici econòmic a curt termini per a les arques de l'ajuntament, que ara estan més aviat buides, però també comportarà una pèrdua de patrimoni. I és que els serveis funeraris tanquen cada any amb molts beneficis.

Els partidaris de la privatització defensen que millorarà el servei i que se'n reduirà el cost, ja que s'obriran les portes a la competència. Els detractors, en canvi, consideren que aquest servei ha de ser patrimoni de l'ajuntament.

Els SFB depenen del consistori (en un 51%) i de l'empresa privada Mémora en un 49%. Aquesta firma, que és el primer grup de serveis funeraris estatal, tindrà preferència a l'hora d'adquirir les accions que es vendrà l'ajuntament i s'ha compromès a traslladar la seva seu actual de Madrid a Barcelona. L'ajuntament es vendrà el 36% de les accions que té i en mantindrà el 15%. Fa deu mesos, mentre s'intentaven quadrar els pressupostos del 2010, Hereu va assegurar que no es privatitzarien els serveis funeraris perquè 'Barcelona té prou solvència'. Durant molts anys, els partits de l'oposició han reclamat aquesta privatització.

A més de la venda del 51% de les accions de serveis funeraris, l'ajuntament també preveu recuperar el 49% de les accions dels cementiris de Barcelona, que actualment estan en mans de Mémora, de manera que el 100% passarà a ser públic. La gestió dels cementiris sí que pot estar monopolitzada per una administració i comporta l'enterrament en sí, el cobrament de taxes i el manteniment.

Els serveis funeraris, en canvi, s'encarreguen de tota la resta, que és el que genera més diners: venen els fèretres i les urnes, organitzen la vetlla dels difunts i les cerimònies, maquillen els cossos i els mantenen a la càmera frigorífica o els traslladen quan és necessari. També ofereixen atenció psicològica als familiars i, si es vol, la possibilitat d'enregistrar tot el procés.

L'ajuntament preveu que Mémora accedirà a firmar una clàusula que els obligarà a mantenir les tarifes gratuïtes per a les persones sense recursos i les subvencionades per a les que tenen pocs ingressos. Fonts municipals també van destacar que els sindicats estan d'acord amb aquesta mesura. L'alcalde va dir que la iniciativa 'tira endavant perquè es donen totes les condicions necessàries: la prestació d'uns serveis de qualitat i el suport dels treballadors'.

El president d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, l'única veu crítica amb l'operació, va defensar ahir que 'SFB és una empresa de capital majoritària­ment públic que presta un servei d'alta qualitat i d'interès general que cal preservar'. El dirigent ecosocialista va recordar que la venda 'comportarà una pèrdua de patrimoni'. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias