Público
Público

Més imputats a la trama corrupta de Ciutat Vella

Dos funcionaris venien llicències per obrir locals d'oci i turístics

JORDI MUMBRÚ

Dos funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona cobraven diners d'empresaris del sector del turisme i de l'oci a canvi de la concessió de llicències municipals per obrir restaurants, bars i, sobretot, apartaments turístics. Aquest permisos són especialment difícils d'aconseguir a Ciutat Vella, on des del 2006 s'intenten limitar les llicències dels establiments de pública concurrència, per reduir l'impacte que l'oci i el turisme té als diversos barris.

Heliodoro Lozano, un dels dos funcionaris implicats en el cas, que es va destapar el desembre del 2009, ha passat 7 mesos en presó preventiva i ara està en llibertat pendent de judici. Lozano va ser responsable dels serveis tècnics de Ciutat Vella del 2001 al 2008. Quan l'ajuntament va saber que estava imputat, es va presentar com a acusació particular contra el tècnic i el va suspendre de sou i càrrec.

Però el consistori va mantenir l'altre funcionari implicat en el seu lloc de treball. Fins ahir. L'ajuntament va suspendre ahir de sou i càrrec Elena Ariza, responsable de l'Àrea Jurídica municipal. La decisió es va prendre després que s'aixequés el secret de sumari, el passat dia 2. La funcionària, que treballa per a l'ajuntament des del 1988, està imputada per prevaricació i per infidelitat en la custòdia de documents municipals. Abans d'entrar a formar part dels serveis jurídics, Ariza va ocupar diferents càrrecs tècnics al districte de Ciutat Vella a partir de l'any 2000, on va coincidir amb Lozano.

En aquesta trama de corrupció hi ha 25 empresaris implicats, alguns dels quals haurien reconegut davant de la jutge que porta el cas que havien pagat per obtenir les llicències d'usos. La majoria d'aquests empresaris estarien relacionats amb els apartaments turístics, la proliferació dels quals preocupa tant l'ajuntament com els veïns. Un altre imputat és l'enginyer Joaquim Quílez, que se suposa que feia de nexe entre els empresaris i els tècnics municipals i que també va anar a la presó.

Tant CiU com el PP, a l'oposició, van reclamar ahir al govern que aprofiti la reunió de la junta de portaveus de dimarts vinent per informar del contingut del sumari i conèixer la magnitud del cas. En el document que fins ara estava en secret de sumari apareix el nom de tots els imputats i els negocis que han obert, presumptament, gràcies a les activitats irregulars.

La regidora del districte, Assumpta Escarp, va recordar ahir que el consistori es va presentar com a acusació municipal contra Lozano i fonts de l'ajuntament van insistir que des del consistori sempre s'ha actuat en aquest cas amb la màxima 'transparència', col·laborant amb la justícia i 'facilitant la documentació necessària'.

Però l'oposició no ho veu tan clar. Fonts de CiU van criticar ahir que l'ajuntament es va presentar com a acusació quan Lozano ja era a la presó. De fet, l'ajuntament va saber que el tècnic estava implicat perquè feia dos dies que no anava a treballar. Quan van preguntar per ell, van descobrir que estava empresonat.

Lozano, que va entrar a l'ajuntament l'any 1991, va ser el cap dels serveis tècnics de Ciutat Vella fins al 30 de juny del 2008. Va ser des d'aquest càrrec que va poder conèixer Quílez i posar preu a les llicències d'activitats del districte. Algunes fonts apunten que el tècnic va haver d'abandonar el lloc per la pressió Itziar González, que va ser nomenada regidora de Ciutat Vella l'any 2007.

Després d'aquest canvi, l'ajuntament va destinar Lozano a la direcció general d'Infraestructures i Urbanisme i, uns mesos més tard, al districte de Nou Barris, a la direcció de Llicències i Espai Públic. Aquesta decisió també va encendre molt l'oposició, ja que el van canviar de districte però li van mantenir el càrrec i, segons la mateixa oposició, 'fins i tot li van apujar el sou'. Lozano va estar a Nou Barris fins al desembre del 2009, quan va entrar a presó imputat per un delicte de suborn.

Tant Lozano com Quílez haurien pressionat l'aleshores regidora del districte i l'haurien arribat a amenaçar, segons una informació publicada ahir per El Periódico. Itziar González, que també va patir robatoris a casa seva, va abandonar el càrrec a mitjans d'abril perquè ja no podia continuar treballant 'de la mateixa manera', segons va dir el dia del seu comiat. González, que ja ha declarat en aquest procés judicial, vivia amb protecció policial. L'exregidora també va declarar que es va sentir pressionada en el cas de l'hotel del Palau.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias