Público
Público

Pujol justifica l'independentisme i adverteix que s'està estenent

El fundador de CDC i CiU fa balanç sobre el llegat del catalanisme polític a Espanya

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

Jordi Pujol ha tornat a reiterar la seva comprensió del fet independentista com a resultat del fracàs del projecte d'encaix de Catalunya dins de l'Estat espanyol impulsat pel catalanisme polític des de la transició. 'Si la idea d'Espanya que ara preval es consolida, l'alternativa està entre la independència i el gradual esborrament de la catalanitat i de Catalunya', va afirmar ahir l'expresident en una conferència a l'Institut d'Educació Contínua (Idec) de la UPF.

Pujol es va estendre amb detall sobre la seva contribució en l'estabilitat, governabilitat i continuïtat de la democràcia espanyola, i va admetre que alguns dels seus 'plantejaments de sempre s'han de revisar'. Després d'una llarga exposició sobre el paper estabilitzador de CiU, que va culminar el maig del 2010 amb el suport al pla d'ajust del Govern que va evitar que Espanya fos intervinguda per la UE, Pujol va insistir en l'actual impàs: 'Té sentit que hi hagi un increment notable de l'independentisme', va dir l'expresident sense assumir directament, però, aquesta opció.

L'expresident diu que l'opció pot ser o la pèrdua d'identitat o la independència

'Entre l'independentisme i el gradual afebliment, i amb el temps, residualització o fins i tot pràctica desaparició de la identitat catalana, es veu poca voluntat i molt poca possibilitat d'introduir i fer prosperar un nou intent de signe positiu', hi va afegir l'expresident. Pujol sosté que el projecte polític i nacional del catalanisme 'estaria en la línia que preconitzen el president Mas i el Govern de la Generalitat amb el dret a decidir, començant per decidir sobre un pacte fiscal que posi fi a l'ofec de Catalunya i que hauria de fer possible va afegir la recuperació d'un concepte integral de l'autogovern, tant competencialment com pel que fa al desenvolupament de la nostra identitat'. Segons Jordi Pujol, la sentència de l'Estatut ha estat 'demolidora' precisament en el triple àmbit de les competències, el finançament i la qüestió identitària.

L'expresident va dedicar un comentari a part al finançament. 'En lloc de la Constitució, i de la LOFCA, hi ha res que justifiqui que des de fa molts anys Catalunya hagi de pagar per concepte de solidaritat al voltant del 9% del PIB i, sovint, fins i tot més', va afirmar Pujol, en línia amb l'estratègia del pacte fiscal. 'A la llarga això es converteix en un espoli que perjudica Catalunya i la seva gent greument', va afegir l'exlíder de CiU, que va comparar el cas de Catalunya amb els länder de Baviera i Baden-Württemberg, on el dèficit fiscal no pot superar el 4% del seu PIB. 'Res de tot això no hi ha hagut manera de fer-ho entendre a la resta de l'Estat'.

Fa una defensa ferma del pacte fiscal per limitar el dèficit i posar fi a 'l'espoli'

El pessimisme de Jordi Pujol, que es remunta a la victòria d'Aznar per majoria absoluta el 2000 i culmina amb la sentència de l'Estatut el juliol del 2010, sembla abocar en un nou possibilisme ambigu, aquesta vegada al voltant de la independència. 'Com a mínim en un punt sí que hem de ser, si no independentistes, almenys molt independents, ja des d'ara: hem de treballar pel nostre enfortiment, resistir i no deixar-nos enganyar', va dir davant l'auditori, amb presència del portaveu del Govern, Francesc Homs, el titular d'Interior, Felip Puig, i el seu fill i president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol.

'Després de molts anys de mirar de dissuadir els qui optaven per l'independentisme, ara em trobo que no tinc arguments per rebatre'ls, llevat del de la seva difícil viabilitat i del seu risc intern', va tornar a dir l'expresident.

Pujol va fer una crida inequívoca: 'Si Espanya segueix en la seva línia de menysteniment polític i econòmic de Catalunya, podria molt ben ser que la taca d'oli independentista s'anés estenent', va afirmar el fundador de CDC, que va insistir en aquesta reflexió: 'Ja s'està estenent, probablement més sociològicament i mentalment que políticament, com a plaques tectòniques que es mouen i, de vegades, s'acceleren'.

'El futur no està escrit però la ferida és viva, cada cop més viva', va assenyalar Jordi Pujol, i va afegir: 'Hi tenen el seu dret [els independentistes] i pot arribar a ser una resposta més digna i més efectiva que la d'amagar el cap sota l'ala'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias