Público
Público

Antoni Bassas guanya el premi Josep Pla amb una crònica de 14 anys sobre Catalunya 

El premi Nadal de literatura en castellà l'aconsegueix l'escriptor barceloní Alejandro Palomas, amb la novel·la "Un amor".

Alejandro Palomas i Antoni Bassas, guardonats amb el premis literaris Nadal i Josep Pla / EFE

agències

El periodista Antoni Bassas ha estat el guanyador del premi Josep Pla de prosa en llengua catalana d'Edicions Destino, que aquest any ha celebrat la seva 50a ediciò.

El premi l'ha obtingut amb "Bon dia, són les vuit", un llibre dedicat a explicar com va viure les 14 temporades durant les quals va dirigir el programa El matí de Catalunya Ràdio. 

Bassas ofereix en aquesta obra un relat en primera persona i al mateix temps una crònica de la memòria col·lectiva de Catalunya entre els anys 1995 i 2008, segons ha explicat ell mateix. El premi l'ha dedicat als presos pòlítics catalans, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez,  "quatre homes de pau injustament empresonats".

Després de fer-se pública la deicisió del jurat, el periodista ha declarat que "ni somniant hauria imaginat guanyar el premi Pla" i ha explicat que es tracta d'un llibre de "memòries sobre El matí de Catalunya Ràdio, un programa que va durar 14 temporades".

Bassas també ha explicat que es va resistir a escriure aquestes memòries a pesar d'haver rebut moltes ofertes per fer-ho res més deixar Catalunya Ràdio: "No vaig voler fer-ho des del ressentiment, ni des del greuge, i tampoc volia parlar dels últims catorze dies en lloc de les 14 temporades".

"Bon dia, són els vuit!" és un llibre "ple de periodisme, de presidents, de passadissos on es troben els polítics i els periodistes". Quan ho escrivia, ha dit, es va adonar que estava explicant "la història més recent del país, perquè no es poden entendre coses d'ara sense saber el que va passar fa deu o dotze anys". "Més que memòries en primera persona d'un periodista, és la història col·lectiva d'un país", ha afegit.

El jurat del premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros, estava integrat per Genís Sinca, Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Àlex Susanna i Glòria Gasch, que han hagut de deliberar entre les 30 obres presentades.

Bassas, que durant uns anys va ser corresponsal de Televisió de Catalunya a Washington DC, forma part de l'equip directiu del diari Ara, del qual, a més de fundador, és director audiovisual.

Premi Nadal

El premi Nadal de literatura en castellà, que també atorga Destino, l'ha guanyat l'escriptor barceloní Alejandro Palomas, amb la novel·la "Un amor".

Palomas, que escriu en català i en castellà i ha estat guardonat en diverses  ocasions, és autor de 16 llibres, entre ells, una trilogia formada per "Una madre", "Un hijo" i "Un perro", obres sobre relacions familiars amb les que s'ha fet conegut i que han estat traduïdes a vuit llengües.

Amb "un hijo" va obtenir el 2016 i el 2014 el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, i el Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil.

L'escriptor català, llicenciat en Filologia anglesa i Master in Poetics pel New College de Califòrnia de Sant Francisco, ha traduït obres de clàssics anglosaxons com Katherine Mansfield, Willa Carther, Oscar Wilde, Jack London o Gertrude Stein; i dirigeix la col·lecció "Pérfidos i Il·luminades", del Coure Edicions, per a la qual ha traduït les memòries de Françoise Sagan, "Des del record".

Amb el pseudònim de Cassandra Leytton es va convertir en finalista del Premio Ciudad de Torrevieja de novel·la en el 2008, amb l'obra "El secreto de los Hoffman", que va presentar amb el títol "La vida que nos queda".

Tres anys més tard va quedar també finalista del Premio Primavera de Novel·la amb "El alma del mundo".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?