Público
Público
POLÍTICA

Aragonès: "L'agenda de la reconstrucció és l'agenda de la república catalana"

ERC presenta set eixos d'actuació per reimpulsar Catalunya després de la crisi del coronavirus aplicant la perspectiva dels valors republicans.

Pere Aragonès durant la seva intervanció en l'acte d'ERC per la reconstrucció.
Pere Aragonès durant la seva intervanció en l'acte d'ERC per la reconstrucció.

públic

El vicepresident de la Generalitat i coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte en un acte del partit independentista que la reconstrucció després del coronavirus segueixi una agenda republicana aprofitant la situació per construir una Catalunya molt millor: "L'agenda de la reconstrucció és també per a nosaltres, per a la gent d'Esquerra Republicana, l'agenda de la república catalana ".

Esquerra ha presentat 7 eixos per a aquesta reconstrucció: reactivar l'economia per construir un nou model productiu, reforçar els serveis públics per a un estat de benestar més modern, reconciliar treball i vida, recosir "uns Països Catalans connectats", construir un sistema energètic basat en renovables, que la cultura sigui palanca de la transformació, i fer del camí cap a la república un sinònim de drets i llibertats.

L'acte s'ha celebrat aquest dissabte a la seu central d'ERC però s'ha retransmés telemàticament, i cada participant desenvolupa els 7 eixos, en un acte en què intervenen el president de Parlament, Roger Torrent; la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta; els consellers Bernat Solé, Alba Vergés i Teresa Jordà; l'eurodiputada Diana Riba; el portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Jové; el senador Bernat Picornell i la secretària general, Marta Rovira.

Rovira crida l'independentisme a "acumular força"

El coordinador nacional d'ERC ha avisat en l'acte que la crisi sanitària i l'actual procés de reconstrucció post-covid "no ha de servir d'excusa" per oblidar l'autodeterminació i l'amnistia. El líder d'Esquerra assegura: "Amb una mà defensem el país davant d'una possible segona onada i amb l'altra seguim treballant per la independència. Aquests dos camins han anat sempre units ". En aquest sentit, la secretària general del partit, Marta Rovira, ha fet una crida a la unitat de l'independentisme per assolir l'objectiu: "Estem en un moment d'acumulació de forces i no d'extarnalitzar tants debats interns com el que tenim".

Els líders republicans han fet aquestes declaracions durant la presentació del pla de reconstrucció dels republicans per al futur post-covid: 'De la Reconstrucció a la República'. El nom ja és prou clarificador del que defensava Aragonès en la seva intervenció: "No poder tornar al febrer de 2020. Hem d'aprofitar el que està passant per construir una cosa millor".

En aquest sentit, Aragonès afirma que els republicans no participaran en cap debat que suposi "reconstruir el règim del 78" i aposta per una república amb drets i llibertats per a tothom. Els republicans han presentat el pla de set eixos on es recullen ja algunes propostes que esperen completar a partir del diàleg amb agents socials i econòmics.

Aragnès. "Podem tenir una sortida neoliberal de tancament del regim del 78 que ens acosti a un futur distòpic o una sortida en clau republicana i independentista"

El vicepresident del Govern recorda que en el procés de reconstrucció post-covid les solucions no poden ser "neutres" i que no només poden respondre a qüestions "tècniques". La ideologia, diu Aragonès, importa: "Podem tenir una sortida neoliberal de tancament del regim del 78 que ens acosti a un futur distòpic o una sortida en clau republicana i independentista".

El vicepresident ha estat acompanyat del president del Parlament, consellers, diputats i alcaldes que han anat desgranant algunes de les propostes dels republicans per a aquesta doble reconstrucció. També hi ha participat per videoconferència la secretària general, Marta Rovira, que ha reclamat un pla de reconstrucció que no sigui "depenent" de l'Estat.

La crisi sanitària, diu Rovira, ha servit per constatar que l'estat espanyol ha resultat ser "ineficaç" per gestionar les amenaces de la pandèmia i que la UE "no ha sabut estar a l'alçada" per donar instruccions globals per lluitar contra la covid-19: "Tornem a constatar que ens calen més i millors eines".