Público
Público

Arxivada la causa contra l'alcaldessa de Berga perquè no retirar l'estelada "no constitueix delicte"

El jutge entén que no despenjar la bandera no és un acte de "propaganda electoral"

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), a la sortida del jutjat el dia que la van detenir. EFE/Quique García

PÚBLIC I AGÈNCIES

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Berga ha decidit arxivar la causa contra l'alcaldessa de la ciutat, Montserrat Venturós, per no haver despenjat la bandera estelada que penjava de l'ajuntament durant les convocatòries electorals del 27 de setembre de 2015 i del 20 de desembre del mateix any. El magistrat considera que els fets «no són constitutius de delicte», ja que entén que mantenir l'estelada no pot entendre's com un acte de propaganda electoral.

Venturós, que ostenta l'alcaldia més important en mans de la CUP, va negar-se en dues ocasions a acudir a declarar al jutjat i va ser detingut per agents dels Mossos d'Esquadra el passat 4 de novembre, en una actuació que desfermar una allau de crítiques cupaires cap a la Conselleria d'Interior.

Amb relació a l'estelada, la Junta Electoral havia requerit al consistori que retirés la bandera, però tenint en compte que el consistori no va fer-ho, finalment van ser els Mossos d'Esquadra els que van executar l'ordre judicial.

La interlocutòria judicial entén que la propaganda es refereix a les activitats orientades a la captació de vots per a una candidatura concreta "i no en relació amb determinats postulats o orientacions polítiques que poguessin ser compartides per diverses candidatures". Afegeix que l'independentisme a Catalunya "no és una opció política atribuïble a una sola candidatura, sinó a diverses", i assegura que aquest fet per si sol ja és suficient per no considerar els fets constitutius de delicte penal.

Però a més, la formació política en la que milita la investigada, la CUP, "és notòriament sabut que no només no va concórrer als comicis del 20 de desembre de 2015, sinó que a més va propugnar l'abstenció", indica el text.

Descartat el delicte electoral, analitza si els fets poden ser constitutius de delicte de desobediència a l'autoritat: "No consta que hagués existit una negativa franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca de la investigada per retirar l'estelada quan l'Ajuntament de Berga va ser requerit ". Considera que el requeriment no es va dirigir explícitament a Venturós, sinó a l'Ajuntament, i que l'alcaldessa es va limitar a actuar amb "passivitat".

En valorar l'arxivament de la causa, Venturós ha declarat és una "bona notícia" perquè estableix un "precedent" davant les "absurditats de l'Estat espanyol", que intenta portar a la vida judicial un "conflicte absolutament política". L'alcaldessa de Berga ha recordat que l'estelada a l'edifici de l'ajuntament responia a la "voluntat popular", en cap cas a la propaganda electoral.