Público
Público

Balears: vuit consellers de Turisme en 10 anys

El departament que regula la principal activitat econòmica de les illes, sotmès a una gran inestabilitat política sense que el sector se n'acabi de ressentir

Pressa de possessió de la nova consellera de Turisme de Balears, Bel Busquets. /GOIB

La darrera crisi de govern a Balears, oberta arran de la dimissió, el passat 13 de desembre, del vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, s'ha resolt aquesta setmana amb la presa de possessió de la seva companya de partit, Bel Busquets (MÉS per Mallorca). Les negociacions han fet aflorar les diferències de criteri amb els seus socis a l'executiu, el PSIB. La presidenta, Francina Armengol, apostava per un perfil més tècnic (Busquets és filòloga catalana) però, finalment, s'ha vist obligada a respectar la voluntat de la formació ecosobiranista.

Busquets ocuparà un càrrec que, més enllà de ser vital per als interessos econòmics de les illes, s'ha vist sotmès, els darrers anys, a una inestabilitat sense precedents. I és que, des del 2007, vuit persones han ocupat la cartera. En cercles periodístics ja es parla de la maledicció del carrer Montenegro en referència a la cèntrica ubicació, a Palma, de la conselleria.

Els hotelers no es 'mullen'

La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ha declinat valorar per a Públic la incidència en el sector d'aquesta inestabilitat. Amb tot, la patronal menorquina Ashome sí que ha lamentat que s'hagi apostat per un perfil com el de Busquets, desconeixedor del sector, segons ha recollit la televisió autonòmica IB3.

Val a dir, però, que, sobre el paper, el sector no està notant els efectes de tants canvis si es té en compte que Balears està registrant, els darrers anys, rècords històrics de visitants que, fins i tot, han obert el debat social sobre la massificació de les illes. Aquestes xifres, però, no s'han d'atribuir a les polítiques turístiques que s'han fet els darrers anys i responen a factors externs com la popularització del lloguer vocacional o la manca de seguretat d'altres destins competidors com Egipte o Turquia.

La Universitat i l'ecologisme divergeixen

Des del mon acadèmic, en canvi, sí que es considera que tots aquestes vaivens, i les diverses reformes que han provocat en la normativa turística, han "alterat el clima" entre el teixit empresarial. Així ho assegura a aquest mitjà el doctor en Dret Mercantil de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Juan Franch. "El marc normatiu necessita certa continuïtat i certa estabilitat i els canvis, tan radicals i tan dràstics, el que fan és, evidentment, dificultar l'activitat turística", afirma l'especialista en contractació turística.

Franch es mostra especialment crític amb els intents de regular el lloguer vacacional, el gran debat social d'aquesta legislatura a les illes, tant per l'actual Pacte d'esquerres com per l'anterior govern del PP. Així, considera no tant als hotelers sinó als particulars que volen explotar aquesta nova tipologia com "els grans perjudicats de la manca de consens i eficiència a l'hora de fer normes de caire turístic".

La regulació del lloguer turístic ha estat un dels principals cavalls de batalla, també, dels moviments socials i ecologistes amb reivindicacions, però, més restrictives. Des del GOB, la portaveu, Margalida Ramis, assegura que, la darrera dècada "les grans línies polítiques no han sofert canvis" i lamenta que "el que han motivat els canvis a la conselleria de Turisme no han estat, per exemple, unes polítiques contraries al sector que han fet que aquest propiciés determinats canvis". Així, insisteix, que "passi qui passi per la conselleria, no s'aprecien canvis en les polítiques".

Franch, en canvi, denuncia que "fem normes a cop de legislatura i no tenim una capacitat de mirar a 10-15 anys vista". "El turisme és un sector prou important com per permetre'ns el luxe de tants de canvis", sentencia.

Dos exconsellers empresonats i dos més investigats

Fins a quatre partits diferents han ocupat, els darrers 10 anys, el departament que regula la principal activitat econòmica de les illes. L'extinta Unió Mallorquina (UM) la va reclamar durant l'anomenat "Segon Pacte de Progrés" (2007-2011) però diversos escàndols de corrupció van costar el càrrec als dos primers titulars de la cartera, Francesc Buils i Miquel Nadal, que van ser condemnats i empresonats.

El tercer conseller d'UM, Miquel Ferrer, no va durar ni dos mesos al càrrec una vegada el llavors president, Francesc Antich, va decidir expulsar la formació del govern i va deixar la conselleria en mans de la seva ma dreta, Joana Barceló.
La socialista va esgotar la legislatura "donant continuïtat al Decret d'exoneracions urbanístiques per als hotelers que havia aprovat Nadal", segons denuncia Ramis qui subratlla que aquestes facilitats per als hotelers per a saltar-se les normatives urbanístiques es mantenen en la darrera regulació, impulsada per l'ecosobiranista Biel Barceló, tot i que més diluïdes i amb més condicions.

La còmoda majoria absoluta que va aconseguir el PP en les autonòmiques del 2011 no van tornar la calma al carrer Montenegro. El conseller Carlos Delgado va dimitir, a mitja legislatura, al·legant motius personals i familiars, mesos després de protagonitzar una sonada polèmica, que va arribar als mitjans estatals, quan es va difondre una fotografia seva amb els testicles d'un cérvol al cap, en el marc d'una cerimònia d'iniciació en el mon de la caça. Delgado estava citat a declarar, com a investigat, aquest passat dilluns, pel jutjat d'instrucció que estudia la suposada concessió irregular d'un port esportiu quan ell era conseller i del qual en va ser beneficiària una empresa on hi figura, com a administrador, un dels socis de Delgado en el bufet d'advocats que va obrir en finalitzar la seva carrera política.
La declaració, finalment, es va ajornar i es preveu que es dugui a terme les properes setmanes.

El successor de Delgado, Jaime Martínez, també està sent investigat en el marc del cas Rocamar, sobre l'adquisició, per part de la conselleria, d'un hotel en runes per un preu suposadament molt més alt que el que estipularia el mercat. Aquest presumpte sobrecost, de 687.000 euros, va frustrar les intencions de Martínez de presentar-se com a candidat, a les darreres primàries que va celebrar la seva formació, l'abril d'enguany.

Pel que fa a la present legislatura, la dimissió de Barceló va suposar el colofó a una tardor negra a la conselleria. L'octubre dimitia el director general de l'Agència de Turisme de les Balears, Pere Muñoz, després de ser inclòs en una querella criminal de la Fiscalia anticorrupció per l'anomenat 'cas dels contractes menors de MÉS'. Setmanes després, qui presentava la renúncia era la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, després de ser citada, en qualitat d'investigada, per un jutjat per un presumpte tracte de favor per un suposat tracte de favor en la resolució d'un expedient a l'empresari de l'oci nocturn Tolo Cursach, que està empresonat des del març acusat de setze delictes, entre els quals pertinença a organització criminal i homicidi

Així, doncs, el darrer conseller que va completar una legislatura va ser Joan Flaquer (2003-07), en el darrer govern de Jaume Matas. Com l'expresident, Flaquer també fou imputat, i posteriorment desimputat, en el marc del cas Palma Arena. Ell va donar pas, sense saber-ho, a la maledicció del carrer Montenegro' 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?