El cànon de l'aigua s'apujarà entre un i quatre euros mensuals a partir de l'any vinent
L'increment serà més o menys gran en funció del consum de cada usuari. És una de les mesures incorporades a la Llei d'acompanyament dels pressupostos. Segons la consellera d'Economia, Natàlia Mas, el gruix dels usuaris hauran de pagar un euro més al mes
Públic
Barcelona-
Si s'aproven els pressupostos del Govern, el rebut de l'aigua s'encarirà entre un i quatre euros mensuals a partir de l'any vinent, el 2025. És una de les mesures incorporades al projecte de llei de mesures fiscals i financeres, també coneguda com a llei d'acompanyament de pressupostos, que ha aprovat aquest dimecres el Consell Executiu de la Generalitat. Els comptes tenen el suport del PSC, però encara necessiten el suport d'un altre grup -presumiblement els Comuns- perquè puguin tirar endavant.
Pel que fa al cànon de l'aigua, el projecte governamental suposaria el primer encariment en set anys i, segons ha avançat la consellera d'Economia, Natàlia Mas, es planteja per la situació de sequera i l'augment dels costos i preus en la darrera dècada. Mas ha afegit que també es busca un "sistema més just" que reparteixi "l'esforç" en funció de la despesa d'aigua de cada ciutadà.
L'encariment anirà lligat al consum d'aigua de cada usuari. En concret, s'estableix una part fixa en el cànon de l'aigua que se sumarà a la variable -la que es paga actualment-. I aquesta part fixa serà d'un, dos, tres o quatre mensuals en funció del tram de consum de l'usuari. Segons la consellera, per a la majoria de la població -un 80%- l'increment serà d'un euro, perquè se situen en la franja de consum més baix.
Paral·lelament, també es crea una tarifa social 0, destinada als receptors de l'ingrés mínim vital o les persones amb ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència. A més a més, també es fixarà que en els habitatges amb un consum de zero, és a dir que estiguin buides, la part fixa del cànon serà de 4 euros mensuals, quan avui no arriba als tres.
Finalment, també augmentarà l'import dels trams de consum més elevat, a partir de 16 metres cúbics per unitat familiar. Tot plegat ha de permetre augmentar la recaptació del cànon en 97 milions anuals. Segons els pressupostos de 2023, aquesta taxa va aportar més de 450 milions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
Encariment de l'ATL
No és el primer encariment de la tarifa de l'aigua recent per a una part de la ciutadania de Catalunya, ja que des del gener la quota mensual és al voltant d'un euro més cara que l'any passat. La raó és que Aigües Ter Llobregat, la companyia pública que abasteix d'aigua a 116 municipis de 10 comarques -i al conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona- va encarir un 30% la seva tarifa -que paguen els consistoris.
Les raons de la pujada són la sequera, el preu de la llum i el sobrecost que causa en l'ús de plantes dessalinitzadores, que tenen una despesa energètica més gran que les plantes potabilitzadores tradicionals. La mesura afecta uns cinc milions de persones.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..