Público
Público

Carrizosa inflama el Parlament comparant el cas de l'escola de Canet amb l'assassinat de Miguel Ángel Blanco a Ermua

Aragonès rebutja indignadament l'equiparació que considera "un insult a totes les víctimes" i retreu l'atac de la dreta espanyolista a la immersió lingüística en català i la instrumentalització del cas de Canet de Mar

El líder de Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa.
El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa. Andreu Dalmau / EFE

L'escalada d'improperis i atacs al respecte de la immersió lingüística en català a les escoles per part de les forces de la dreta espanyolista ha irromput amb força a la sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, celebrada aquest dimecres al Parlament. Una escomesa que ja s'esperava però que el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha portat a l'extrem fins a comparar la situació a l'escola de Canet de Mar amb la que es va viure a la ciutat basca d'Ermua després de l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco per part d'ETA. "Canet és una espècie d'Ermua salvant les distàncies" ha dit Carrizosa.

Aragonès ha estat molt contundent a l'hora de retreure a Carrizosa la comparació entre una "ofensiva mediàtica que vostès estan realitzant utilitzant una família a Canet amb Ermua, que va ser víctima de la violència i el terrorisme". "És un insult a totes les víctimes" ha reblat el president de la Generalitat tot assegurant estar convençut que el propi Carrizosa se n'adonarà si reflexiona de la barbaritat que la comparació suposa.

Aragonès també ha acusat a Ciutadans d'haver nascut "per trencar els consensos de l’escola catalana". I ha instat a Carrizosa a demanar disculpes a la comunitat educativa de l’Institut de Sant Andreu de la Barca que després de l'1-O va patir l'assetjament de professors per part de líder de Ciutadans. Carrizosa ha insistit que va ser un acte d’assetjament dels infants quan es va voler identificar a fills de la Guàrdia Civil, ha assegurat tot i que l'afer ha quedat descartat. 

La intervenció de Carrizosa ha estat precedida per la del portaveu del PP, Alejandro Fernández que també ha parlat d’assetjament a la família de Canet que ha imposat judicialment el 25% de castellà a l'escola Turó del drac.
Aragonès ha assegurat que "el Govern de Catalunya es posiciona en contra de qualsevol discriminació dins i fora de les escoles de Catalunya i al costat de les víctimes". Però ha exigit al PP: "Deixi’n de fer la pitjor política amb l‘escola catalana. Deixi'n-la en pau. Està mentint per justificar el seu posicionament polític, perquè sap que tot el Govern i el professorat està en contra de qualsevol discriminació". El líder dels populars a Catalunya havia acusat l'independentisme de practicar l'"estigmatització" de les famílies que defensen el castellà a les aules de Catalunya.

Aragonès ha assegurat que l'estratègia del PP inclou missatges "repugnants" a les xarxes per bastir un discurs mediàtic en contra del català "per aconseguir quatre vots a la resta de l’Estat perquè aquí ja no els vota ningú". "Ja n’hi ha prou de trencar la convivència a Catalunya per aconseguir vots a Espanya", ha reblat Aragonès.

Vox també ha aprofitat el cas de Canet i el debat lingüístic per carregar contra l'independentisme. El seu president parlamentari, Ignacio Garriga, ha sentenciat que el Govern va "callar" amb la violació grupal d'Igualada del novembre, i que ara "persegueix" un nen de cinc anys. Aragonès li ha respost que l'extrema dreta només busca augmentar la crispació per guanyar vots i li ha retret que tinguin els tribunals espanyols com a "aliats".

El PSC demana "serenor" 

De la seva banda, el cap de l'oposició i líder parlamentari del PSC-Units, Salvador Illa, ha demanat "a uns i altres" que també "deixin l'escola catalana en pau". Illa ha demanat "serenor" als grups parlamentaris sobre el tema de la llengua i la polèmica de Canet de Mar, i ha advertit que ningú no esperi que el PSC entri en la "pugna partidista".

El president de la Generalitat, en resposta al líder parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, s'ha compromès a "reforçar" l'àmbit legislatiu i les polítiques educatives. Aragonès ha apuntat que aquests temes s'abordaran a la cimera social d'aquest dijous a Palau entre el Govern i entitats i societat civil a l'entorn de Somescola, la plataforma que convoca la manifestació de dissabte a favor de la llengua.

Finalment, el cap de files de Junts a la cambra, Albert Batet, ha reclamat un "front unitari" per defensar la llengua, i ha advertit que "el que no va acabar el franquisme no ho acabaran ara quatre eixelebrats".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?