Este artículo se publicó hace 4 años.
La cimera de la UE aconsegueix que Hongria i Polònia aixequin el veto a les ajudes anticrisi
La resta dels socis del bloc ha donat llum verda al text proposat per la presidència alemanya, amb petites concessions, en nom d'un acord.
Irene Sánchez Artero
Brusel·les-
Varsòvia i Budapest han relaxat el pols que mantenien amb la resta de les capitals des de fa tres setmanes, davant el seu rebuig frontal a relacionar el respecte a l'Estat de Dret a l'accés al paquet pressupostari. Una actitud que ha mantingut segrestat el fons anticrisi durant l'últim mes i que aquest dijous cessa després que el Consell Europeu hagi aprovat un text proposat per la presidència alemanya, on ofereix certes concessions als Estats díscols a canvi que aixequin el veto i aprovar a la fi el paquet pressupostari acordat al juliol.
Mateusz Morawiecki, primer ministre polonès, i Víctor Orbán, primer ministre hongarès, han fet el bescanvi a canvi d'una declaració interpretativa que ajust l'àmbit del mecanisme de l'Estat de Dret. Això implica que la maquinària torna a posar-se en marxa per a fer efectiu el pressupost comunitari d'1,074 bilions d'euros per als pròxims set anys i els 750.000 milions d'euros per al fons anticrisi, dirigit a pal·liar els estralls de la pandèmia.
Tot i que el mecanisme no sigui tan ambiciós com en el seu origen, sí que serà la primera vegada que s'estableixi una condicionalitat per a la recepció d'ajudes basada en el respecte a l'Estat de Dret. Aquest instrument servirà per controlar possibles conductes autoritàries dins de la UE, encara que Brussel·les estarà lligada de peus i mans i no podrà sancionar econòmicament a cap país fins que el Tribunal de la UE determini si pot lligar-se el mecanisme als fons o no. El text acordat recull que, "en el cas que s'interposés un recurs d'anul·lació en relació amb el Reglament, les orientacions s'ultimaran després de la sentència del Tribunal de Justícia per a incorporar els elements pertinents derivats d'aquesta sentència". "Fins que es finalitzin aquestes directrius, la Comissió no proposarà mesures conformement al Reglament", conclou el paràgraf.
A més, segons el text proposat per la presidència alemanya, "l'aplicació del mecanisme de condicionalitat ha de ser objectiu, just, imparcial i basat en fets, assegurant que el procés sigui no discriminatori i garanteixi un tracte just entre els Estats membres". Així, defensa que les mesures del mecanisme "hauran de ser proporcionals a l'impacte de les infraccions de l'Estat de Dret" i que "la mera constatació que s'ha produït una infracció de l'Estat de Dret no basta per a activar el mecanisme".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..