Público
Público
violència masclista

Dimiteix la directora general de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, arran dels casos d'assetjament sexual al centre

Assumeix la responsabilitat per no haver trobat "eines" per evitar "comportaments abusius i autoritaris". "Condemno amb tota contundència aquests comportaments, em solidaritzo amb les víctimes i demano disculpes". L'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic també renuncia a un nou mandat.

Alumnes de l'Institut del Teatre enganxen cartells a la porta del centre per denunciar els presumptes casos d'abús de poder i assetjament el dilluns 22 de febrer de 2021.
Alumnes de l'Institut del Teatre enganxen cartells a la porta del centre per denunciar els presumptes casos d'abús de poder i assetjament el dilluns 22 de febrer de 2021. Pau Cortina / ACN

La directora general de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, ha presentat la seva dimissió després que s'hagin fet públiques una vintena de denúncies d'assetjament sexual i abús de poder. En una carta enviada als alumnes de l'Institut, la responsable del centre formatiu els últims cinc anys ha assegurat que malgrat haver-hi dedicat "tota la vida i energia", no tot ho han sabut "fer bé". La decisió s'ha conegut el mateix dia que tot l'equip directiu en bloc de l'Escola Superior d'Art Dramàtic ha renunciat a un nou mandat per fer un "gest de reparació cap a l'alumnat" i s'han convocat eleccions.

Puyo diu assumir "plenament la responsabilitat" de no haver trobat les "eines eficaces per deslliurar l'Institut de comportaments abusius i autoritaris". "Condemno amb tota contundència aquests comportaments, em solidaritzo amb les víctimes i demano disculpes a tots aquells i aquelles alumnes que s’hagin sentit oblidades per nosaltres", conclou en el text.

Segons Puyo, l'equip directiu amb la col·laboració de gran part dels docents han engegat un projecte amb la intenció de "construir un futur esperançador per a tota la comunitat de l'Institut. "He gaudit durant molt de temps del reconeixement d’alumnat, professorat i treballadors i treballadores de l’Institut, i és aquest reconeixement el que m’ha encoratjat sempre a seguir endavant", ha reconegut.

En una entrevista a TV3 aquest dimecres, Magda Puyo havia descartat dimitir. "Quan hi ha problemes, no em plantejo plegar perquè em sembla covard". Amb tot, ja havia advertit que no era una decisió "inamovible" perquè "tot es mou". "Tenim un bon projecte i ens en sortirem. S'ha de treballar", va reblar llavors. L'assemblea d'estudiants havia demanat la dimissió del professor Joan Ollé, com ja va avalar la Junta de l'Institut del Teatre l'endemà mateix que l'Ara fes públiques les mesures, però també la de la direcció del centre.

Dimissió en bloc de l'equip directiu

Després que Puyo anunciés la dimissió, l'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic també ha anunciat que plega: "Ens sentim totalment identificats amb el seu projecte, un projecte en el que seguim creient, però que, malauradament, s’ha vist interromput. Ho trobem trist i injust i, per coherència i responsabilitat, renunciem a la pròrroga". La direcció del centre demana que la decisió s'interpreti com un "gest de reparació cap a l’alumnat", especialment cap a les víctimes.

Considera que és la decisió que els "correspon" com a equip i reitera les seves disculpes per no haver sabut trobar les "eines necessàries" per eliminar actituds que "atempten contra els drets fonamentals de les persones". "Confiem que tota la comunitat de l’Institut del Teatre sabrem extreure ensenyaments positius i productius del moment present per construir un futur millor", demanen.

Set alumnes presenten la primera denúncia formal

Un total de set alumnes ja han presentat davant l'Institut del Teatre la primera denúncia formal contra el director teatral i ja exprofessor del centre Joan Ollé, en el marc del protocol contra l'assetjament creat el 2018 per la institució. La carta de denúncia dels estudiants es va enviar la setmana passada a la direcció general, a la responsable del centre i al cap de l'especialitat d'interpretació de l'ESAD, però el registre formal no es va fer fins dilluns, segons ha detallat un dels estudiants a Twitter i ha confirmat ell mateix a l'ACN. La direcció ha emplaçat els alumnes a una reunió dimarts que ve.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?