Público
Público

Dret a l'habitatge La PAH ocupa l'Ajuntament de Barcelona per exigir reallotjaments “dignes” als desnonats

Reclama el compliment de la Llei d'emergència habitacional 24/2015 i que es buidi la llista d'espera de la Taula d'Emergència. Colau diu que l'entitat "té raó", però demana una major implicació de la Generalitat en habitatge. 

El portaveu de la PAH Barcelona, Santi Mas de Xaxàs, durant l'ocupació de l'Ajuntament. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

Diversos activistes de la PAH Barcelona han ocupat aquest dijous al vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona de l'entrada de la plaça Sant Miquel per exigir reallotjaments “dignes” per a les famílies que han estat desnonades. L’acció ha arribat després d'una manifestació que ha partit de la Rambla amb més d'una cinquantena de persones, algunes de les quals preveuen dormir a l'Ajuntament si és necessari fins que els donin solucions. Demanen a l'alcaldessa, Ada Colau, i també al president del Govern, Quim Torra, i a la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, el compliment de la Llei d'Emergència Habitacional 24/2015, que assegura reallotjaments per a famílies desnonades, han explicat en declaracions als mitjans.

La PAH ha demanat la reducció a zero de la llista d'espera de la Taula d'Emergència, una llista oferta per l'Ajuntament per reallotjar les persones desnonades, i la creació d'un comitè de crisi per gestionar l'emergència habitacional de Barcelona.

En roda de premsa, Ada Colau ha dit que la PAH té raó i que s'ha de reduir la llista d'espera, per al que ha demanat més implicació a la Generalitat, cosa que s'abordarà en la reunió que mantindrà amb Quim Torra el dimarts 30 de juliol. "Som els primers indignats amb la situació de la Taula d'Emergència, i demanem la Generalitat que faci la seva part", ha asseverat Colau, que ha afirmat que l'Ajuntament assumeix el 80% dels reallotjaments quan la Generalitat és responsable del 60% del Consorci de l'habitatge i el consistori, del 40%. La que va ser portaveu de la PAH ha assegurat que l'Ajuntament fa i està disposat a fer més del que li correspon per les seves competències, "però si la Generalitat fes la seva part" es reduiria la llista d'espera, i ha assegurat que el diàleg és i serà permanent amb la PAH i altres entitats i afectats, la tasca ha posat en valor.

La PAH assegura que s'ofereixen reallotjaments precaris i temporals, l’espera per accedir-hi és de gairebé dos anys, i afegeix que actualment hi ha "1.500 famílies a tot Catalunya patint aquesta situació", 550 d'elles a Barcelona. El portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs, ha declarat que "mai a ningú li ha interessat que hi hagi un parc d'habitatge públic", malgrat que es van gastar 70.000 milions a rescatar la banca, ha dit.

Ha criticat la baixa inversió pública en habitatge i ha recordat, per exemple, que el govern espanyol inverteix 476 milions d'euros en aquest àmbit, mentre que se n’ha gastat "2.000 en carros de combat", i ha exigit al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, l'eliminació dels desnonaments oberts.

Després d’entrada dels activistes a l'Ajuntament, membres de diversos grups municipals han abordat l'assumpte amb els manifestants, que han instal·lat matalassos i llits inflables al vestíbul i han pintat diverses pancartes fora del consistori, on s'han quedat diverses desenes de persones.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?