Público
Público

PRESOS POLÍTICS Els Mossos d'Esquadra posen fi al tall de l'autopista al nord de Figueres

Els CDR organitzen actes de protesta a les vies de comunicació a pocs quilòmetres de la Jonquera, a l'AP-7 i a la N2; a les terres de l'Ebre a la N-340, a la vora d'Alcanar, i a les terres de Ponent, a l'A-2, a Soses. A primera hora del matí també s'han produït talls de menys duració a les avingudes Diagonal i Meridiana, a Barcelona.

Els Mossos d'Esquadra desallotgen els manifestants que mantenien tallada l'autopista AP-7 des de les 6 del matí / M.Ll.

públic

Desenes de vehicles dels Mossos d'Esquadra s'han desplaçat al lloc on centenars de persones han tallat l'autopista AP-7, des de les 6 del matí, al nord de Figueres, a 28 quilòmetres de la frontera, per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans.

Els agents, amb el casc posat, han fet advertències amb megafonia i poc després de dos quarts de dotze han intervingut per desallotjar els manifestants, molts dels quals s'han assegut al terra. Els dispersat en tres grups i han retirat la resta a la força un per un, sense episodis de violència.

Els talls en la circulació de vehicles havien estat organitzats pels Comitès de Defensa de la República (CDR) de la zona.

 "El nostre president, és a la presó", han cridat els participants a la protesta pacífica durant el desallotjament sense deixar de fer retrets als policies per la seva actitud.

Un cop desallotjats de l'autopista han traslladat el tall de circulació a la carretera nacional, durant gairebé una hora, fins que la policia catalana els ha obligat a retirar-se. Alguns membres dels CDR altempordanesos han assenyalat a Públic  la probabilitat d'unes altres accions del mateix tipus en altres punts.

I efectivament, a la tarda, a la mateixa AP-7 s'ha iniciat una marxa lenta de vehicles des de Vilademuls cap a Fornells de la Selva.

Manifestants tallen la carretera N-2, al nord de Figueres, a la vora de Llers, sota vigilància policial / M. Ll.

Manifestants tallen la carretera N-2, al nord de Figueres, a la vora de Llers, sota vigilància policial / M. Ll.

Accions de protesta similars, amb talls de trànsit, han tingut lloc des de primera hora del matí  a l'autopista A-2, a les terres de Ponent, a la vora de Soses,  i a la N-340, a les terres de l'Ebre, per exigir l'alliberament dels dirigents independentistes empresonats i la del president Carles Puigdemont, que es troba sota custòdia policial a Alemanya.

La mobilització de grups de centenars de persones a diferents punts del territori català havia estat preparada curosament. A l'Empordà havien establert cites a les cinc del matí, de manera discreta, aconsellant als participants sobre la roba més adequada i la conveniència de portar queviures per poder passar la jornada.

A l'autopista, els participants en el bloqueig han instal·lat algunes tendes de campanya i abans de la intervenció policial tot es desenvolupava en ambient més aviat relaxat. Persones que celebraven petites reunions, traslladaven pneumàtics i altres objectes per fer barricades, llegien, feien gimnàstica o estiraments, jugaven a cartes i altres recuperaven les hores de son perdudes per haver matinat.

Tendes de campanya plantades pels participants a la protesta al mig de l'autopista AP-7 / M.D.

Tendes de campanya plantades pels participants a la protesta al mig de l'autopista AP-7 / M.D.

A primera hora, s'ha produït algun incident puntual amb algun conductor de camió contrariat pel bloqueig, però s'ha restablert la calma i unes hores més tard, el trànsit ha estat desviat pels propis manifestants cap a la carretera nacional 2. Per fer possible la sortida dels vehicles, en la seva major part camions de mercaderies, els concentrats han desplaçat el seu punt de concentració i han acomiadat amb aplaudiments els conductors que sortien de l'autopista. 

A altres carreteres secundàries d'aquesta zona empordanesa s'observava una circulació inusual de vehicles de la policia espanyola a més de punts de control del mateix cos  a diferents cruïlles.

El tall de la N-340, en tots dos sentits, al seu pas per Alcanar, ha obligat el serveis de tràfic a desviar els vehicles per vies alternatives, la N-238 i la TP-3318, sense que s'hagin produït grans retencions ni incidents.

El bloqueig a l'A-2, al seu pas per Soses (Segrià), només s'ha fet en aquest cas en sentit Barcelona, la qual cosa ha ha provocat mig quilòmetre de retencions i ha obligat els vehicles a recular per prendre la sortida 444. En aquest punt els Mossos han utilitzat la força per desallotjar els manifestants i posar fi d'aquesta manera al tall de circulació.

Tancament d'accessos a l'Estació de Sants

A la tarda, davant l'estació de Sants de Barcelona, s'ha reunit més d'un miler de persones, per exigir, com a la resta de mobilitzacions convocades pels CDR, que l'Estat posi fi a la repressió.

Concentració davant l'estació de Sants convocada pels CDR / Carles Bellsolà

Concentració davant l'estació de Sants convocada pels CDR / Carles Bellsolà

Aproximadament una dotzena de vehicles dels Mossos d'Esquadra s'han col·locat a banda i banda de l'estació, amb efectius antiavalots, de tal manera que gairebé tots els accessos han quedat tancats, fins i tot el que habitualment permet arribar directament en metro. 

Els agents han restringit per tant l'accés a l'estació però han volgut impedir d'aquesta manera el bloqueig de les vies.

La mobilització, que ha començat a les 18 hores, s'ha dissolt cap a les vuit del vespre. Mitja hora abans, els Mossos han començat a permetre les entrades i sortides per les dues façanes de l'estació.

Els manifestants duien poques pancartes i banderes. No obstant això en algunes es podien llegir lemes a favor de la convocatòria d'una vaga general, de posar fi a l'autonomisme i de l'implementació de la República. A més de cridar en favor de la llibertat dels presos han fet diversos retrets als agents. Els han acusat, per exemple d'estar "defensant una dictadura".


¿Te ha resultado interesante esta noticia?