Público
Público

CONFLICTE LABORAL Els treballadors d'Eulen rebutgen la proposta de la Generalitat i endureixen la vaga

La Guardia Civil desplega més efectius a l'aeroport del Prat i vigila directament les tasques dels empleats de seguretat contractats per AENA per controlar els accessos als vestíbuls on es troben les portes d'embarcament 

La Guardia Civil desplega efectius als controls de seguretat de l'aeroport del Prat

PÚBLIC

Els empleats de l'empresa Eulen, contractada per AENA per fer-se càrrec del control de seguretat dels accessos a l'aeroport del Prat han votat en contra de l'única proposta que es sotmetia aquest a votació aquest diumenge, un complement salarial de 200 euros en dotze mensualitats.

150 treballadors han tornat a votar en contra de la proposta de la Generalitat i 36 ho han fet a favor. Un vot ha estat considerat nul.

187 treballadors s'han pronunciat doncs sobre la proposta de mediació de la Generalitat amb la qual les administracions i l'empresa pretenien posar fi al conflicte laboral que des de fa diverses setmanes genera cues i aglomeracions en els controls de seguretat de l'aeroport del Prat.

Recompte de vots dels treballadors d'Eulen

Recompte de vots dels treballadors d'Eulen

El que està previst ara és l'inici de la vaga indefinida que hi ha convocada des d'aquest dilluns i per a la qual la delegació del Govern espanyol a Catalunya ha fixat preventivament uns serveis mínims del 90%.

Es preveu també l'activació dels tràmits pel dictamen d'un laude, o 'norma d'obligat compliment', par part de l'Executiu.

L'advocat dels treballadors, Leopoldo García Quinteiro, ha denunciat l'"arrogància" del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, "absolutament incompatible amb principis bàsics del dret democràtic".  "No es donen les condicions" per a un arbitratge obligatori, segons ha dit, "mentre no es trenquin els serveis mínims", fixats en un 90%, que ha qualificat d'"abusiu".

Aquest arbitratge obligatori, ha explicat, s'imposaria en virtut d ' "una llei franquista", el vigor de la qual "ha quedat clarament desautoritzat per les sentències del Tribunal Constitucional".

"La imposició de l'arbitratge obligatori és una anomalia absoluta i un atemptat directe al dret fonamental a la vaga", ha afirmat García Quinteiro.

Replantejament de les licitacions

La consellera de Treball i Afers Socials de la Generalitat, Dolors Bassa, ha reconegut que la decisió dels treballadors ha estat democràtica, però que les diferències "no són insalvables" i que ara el que cal és que Eulen i AENA, d'una banda, i els treballadors, d'una altra, es posin a negociar.

Dolors Bassa ha explicat que aquest mateix diumenge havia mantingut contactes i que, si les dues parts ho demanen, la Generalitat podria treballar de nou en tasques de mediació, que "no d'arbitratge", ha precisat.

La consellera, a més, ha parlat de les condicions laborals imposades en empreses subcontractades per tasques de servei públic i de seguretat i s'ha fet resó de les informacions segons les quals, a Madrid, els treballadors d'Eulen també es plantegen la possibilitat d'anar a la vaga. "Ens hem de replantejar com es fan aquestes licitacions", ha afirmat Dolors Bassa. "No ens plantejariem qüestions econòmiques si la licitació hagués estat correcta", ha precisat.

La Guardia Civil entra en acció

La Guardia Civil ha desplegat ja aquest diumenge un cert nombre d'agents a l'aeroport i, concretament, als controls de seguretat.

Durant les últimes hores s'ha constatat que els passatgers han pogut passar cap als vestibuls on es troben les portes d'embarcament sense gaire dificultat i molts han interpretat la desaparició de les cues com una conseqüència de la intervenció directa dels guàrdies.

La intervenció de la Guardia Civil però ha estat també fortament criticada per part de l'assessoria jurídica dels treballadors.

L'advocat Leopoldo García Quinteiro ha advertit que pretendre "substituir" els treballadors en vaga per agents de la Guardia Civil és "absolutament il·legal" i ha negat que hi hagi problemes de seguretat aeroportuària que justifiquin la intervenció.

El comitè de vaga d'Eulen havia criticat haver patit "coaccions" perquè els treballadors de seguretat de l'aeroport barceloní acabin amb la protesta i havia advertit que amb aquestes pressions no s'aconseguiria que la plantilla canviés la seva decisió.

"Veig que ara tenen molta preocupació per tombar una vaga, que és un dret constitucional que tenim", ha lamentat Purificación Infante, membre del comitè de vaga, en declaracions als mitjans aquest diumenge.

Infante ha indicat "tant a la Generalitat, com al ministre, com a tots els polítics, al senyor Rajoy i a qui li pertoqui" que la situació dels treballadors d'Eulen no és nova i que s'hauria d'haver solucionat fa anys, ha dit .

"Això fa moltíssim temps que s'hauria d'haver solucionat i aquí la paraula la tenen els treballadors", ha subratllat a les portes del Centre Cívic del barri de Sant Cosme, on els empleats voten en assemblea la proposta de la Conselleria de Treball sortida de la mediació amb l'empresa i Aena.