Este artículo se publicó hace 2 años.

Entrevista a la cuinera Maria Nicolau"Estem a la intempèrie de les grans corporacions i l'únic que hem de fer per evitar-ho és cuinar a casa"

La cuinera Maria Nicolau al seu restaurant. Cedida

Emma Pons Valls

Barcelona-

Publicidad

"Tots els humans estan preparats per saber cuinar de forma eficient, és una eina evolutiva bàsica"

Qualifica la cuina de revolucionària i també s'hi refereix com l’arma més poderosa. En quin sentit ho diu?

El llibre parteix de l'experiència al restaurant?

Publicidad

Defensa una visió política de la cuina que xoca amb la visió més tradicional que se'n té, que la relega a l'esfera privada. D'on surt aquesta mirada?

"Al nostre país no cuinem a casa i això vol dir que ho posem en mans d'empreses o d'altra gent"

És a partir d'això que decideix fer el llibre?

Publicidad

Figura com un dels llibres més venuts de no-ficció en català i ja va per la tercera edició. Creu que faltava un llibre així?

Parla de la "cuina de les àvies". Per què ha quedat sota aquesta etiqueta?

"Si tenim un bon rebost, fer un estofat, un guisat o una picada per sopar són 15 minuts màxim"

La cuina tradicional catalana està infravalorada?

Cuinar per donar resposta al rebost, és l’oposat del que fem ara?

I això, per què s'ha perdut?

"Ens fa por el xup-xup perquè no ens hi hem enfrontat mai"

Publicidad

Per què ens hem allunyat d’aquesta cuina tradicional?

A les grans ciutats com Barcelona a vegades és complicat trobar botigues de barri per cada producte. Com ho podem recuperar?

Publicidad

Però algunes botigues de barri han abaixat la persiana...

Ha passat a d'altres llocs, aquesta desvinculació amb la cuina tradicional?

"A Vietnam, amb tres euros i pel carrer menges millor que aquí amb 20"

Al llibre parla de bàsics, com el pa amb tomàquet i la truita a la francesa, i de no tan bàsics, com la sarsuela o el fricandó. Com va triar els plats?

Publicidad

Parla molt del romesco, del que en reivindica un paper central a la cuina catalana. Per què?

Hi ha la idea que treballar en un restaurant és molt exigent, amb horaris molt durs. Com combina la feina amb la presència mediàtica?

Treballar a la cuina és vocacional?

Comentaris dels nostres subscriptors