Público
Público
coronavirus catalunya

El Govern limita la concentració de gent i demana no sortir del domicili a l'àrea de Barcelona, la Noguera i tot el Segrià

S'estenen les mesures aplicades a tres barris de l'Hospitalet de Llobregat a una quinzena de municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i les dues comarques lleidatanes. No es permeten les trobades de més de 10 persones, es redueix l'aforament de bars i restaurants al 50% i se suspèn l'obertura al públic d'equipaments culturals. Per la seva part, Figueres també ha decidit tancar els parcs i endurir les mesures de control per l'augment de casos.

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa en què s'ha anunciat el confinament de Lleida.
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa en què s'ha anunciat el confinament de Lleida.

públic

El Govern ha anunciat l'aplicació de noves mesures per contenir el virus i disminuir-ne la transmissió a l'àrea de Barcelona, la comarca de la Noguera i el conjunt del Segrià. Es tracta de la prohibició de les trobades de més de deu persones en l'àmbit públic i privat, la reducció de l'aforament a bars i restaurants al 50% i la suspensió de l'obertura d'equipaments culturals, així com la recomanació de no sortir del domicili si no és imprescindible. La visita a comerços no essencials només serà possible amb cita prèvia. Són les mesures que ja s'apliquen a l'Hospitalet a partir d'inicis de setmana, i que ara s'amplien als municipis de Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, tot l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Badalona, a més de la comarca de la Noguera i tota la comarca del Segrià que encara no estava afectada per les restriccions i el confinament.

En una roda de premsa, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, juntament amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han demanat a la població que es quedi a casa i no es desplaci a les segones residències aquest cap de setmana. "Demanem la màxima consciència i acabar amb el relaxament" per tal d'evitar "un segon confinament", ha afirmat Budó. Vergés ha posat èmfasi en la necessitat de "reduir l'activitat social", on es produeixen la major part de contagis, com per exemple en trobades amb familiars i amics.

Les mesures, que en principi estaran vigents 15 dies, no afecten els casals ni les colònies, que se seguiran duent a terme. Vergés ha destacat que l'àmbit laboral és "l'últim estadi que ha de quedar afectat", incloent-ne la conciliació familiar, i també s'ha referit a què els infants hi tenen dret, després de mesos sense activitat escolar. Pel que fa a l'extensió de les mesures a la Noguera, la consellera ha apuntat que els contagis s'hi estan multiplicant per tres cada setmana, motiu pel qual era necessari fer-hi front.

Així, la recomanació passa per sortir només per a treballar, anar a centres de salut, cuidar de persones grans, infants i persones dependents, comprar productes bàsics, comprar en establiments amb cita prèvia, acudir a entitats financeres, realitzar accions judicials o notarials, fer exàmens i mudances, practicar esport amb el nucli de convivència habitual, anar a horts familiars d'autoconsum i per causes de força major.

Figueres tanca parcs i endureix les mesures de control

Per la seva part, l'Ajuntament de Figueres ha decidit endurir les mesures de seguretat davant l'augment de casos de la Covid-19 que s'han registrat a la ciutat. En total, n'hi hauria una seixantena, distribuïts en petits brots que no tenen relació entre ells. Per aquest motiu, el consistori ha decidit tancar els parcs infantils i públics, suspendre el Sant Jordi d'estiu, augmentar les mesures de control als mercats, reduir l’aforament al transport públic i començar a sancionar tothom qui surti al carrer sense portar mascareta. L'alcaldessa, Agnès Lladó, reconeix que estan "preocupats" pel repunt de casos de coronavirus i llança un clar advertiment als joves, a qui insta a ser més "responsables" per evitar la propagació del virus.

Durant la compareixença d'aquest divendres al matí, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha recordat que durant l'esclat de la pandèmia, la ciutat va ser una de les zones menys afectades i que, per aquest motiu, s'havien "relaxat" una mica. En aquest sentit, ha subratllat que el comportament que tingui la gent durant els pròxims dies serà "clau" i demana que la ciutadania respecti totes les mesures de seguretat imposades.

Crítiques de la restauració

El Gremi de Restauració de Barcelona considera que amb les noves restriccions impulsades a la capital catalana, el Govern pretén decretar el tancament del sector "per la porta del darrere". En declaracions a l'ACN, el director del Gremi, Roger Pallarols, ha criticat que mantenir bars i restaurants oberts i encoratjar la gent a no sortir de casa "és una trampa que pot ser mortal per la viabilitat de moltíssimes empreses que estan ja molt tocades pels efectes de la covid-19". Pallarols ha descrit com "una mala decisió" la iniciativa del Govern, i li ha demanat que "parli clar als bars i restaurants de Barcelona".
El director del Gremi de Restauració ha exigit "una major maduresa" als governants i "claredat" a l'hora de traslladar quines decisions volen posar a la pràctica.

En aquest sentit, Pallarols ha dit que si la Generalitat vol tancar la restauració ho ha de dir i "articular mecanismes de protecció de les empreses" com els ERTO. A més, ha d'exigir al sector immobiliari que no cobri els lloguers mentre no hi hagi clientela, ha remarcat.

I en aquesta línia des del sector de l'oci nocturn s'assegura que les noves mesures de confinament que s'aplicaran a l'àrea metropolitana de Barcelona, la Noguera i el Segrià suposen un cop "letal" pel sector. En declaracions a l'ACN, el secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats i Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, ha assegurat que la meitat dels locals d'oci nocturn a Catalunya hauran de tancar "definitivament" i ha demanat una reacció "urgent" per part de l'administració. "Necessitem més de 30.000 milions d'euros a tot l'Estat per mantenir les empreses i els llocs de treball", ha reclamat Boadas. Segons les dades facilitades per la mateixa federació, a Catalunya hi ha prop de 10.000 locals que donen feina a més de 20.000 persones.

Pel secretari general de Fecasarm, "la valoració de la nova realitat no pot ser positiva". "El sector havia començat a remuntar una mica malgrat treballar amb restriccions importants; [...] ara tornem a començar de zero, i això fa que els negocis es desanimin", ha dit. Boadas ha parlat de situació "dramàtica" i ha assenyalat que les noves mesures de confinament arriben en el pitjor moment de la temporada.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?