Público
Público

GUERRA LABORAL L'empresa d'amarratge del Port de Barcelona trenca el preacord amb els treballadors, que faran tres dies de vaga

Aturada laboral per aconseguir la readmissió dels sindicalistes de la CNT, "arxivar els expedients sancionadors" i negociar "la manera d'incloure (o no) certes activitats que excedeixen de l'àmbit funcional dels treballadors"

Treballador de l'empresa amarradora del Port  de Barcelona. CNT PORTUARIS

fermín grodira

Trencament del preacord i vaga. Acció i reacció. Després del canvi unilateral per part de Mooring de les condicions per posar fi al preavís de vaga de tres dies per l'acomiadament de tres treballadors afiliats a CNT, la secció sindical de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de l'empresa amarradora del Port de Barcelona Mooring & Port Services respon mantenint la vaga. El divendres 10 de febrer els advocats de la companyia es van reunir amb representants del comitè de vaga i van trobar una sortida: substituir els acomiadaments per una falta greu amb suspensió d'ocupació i sou per un màxim de 30 dies, que podria ser recorreguda posteriorment a canvi de suspendre la vaga convocada per als dies 15, 16 i 17.

Però aquest preacord va saltar pels aires el cap de setmana. L'empresa fixava noves condicions: sanció molt greu amb 60 dies suspensió de sou i feina, renúncia a recórrer el càstig als jutjats, suspensió del judici al qual Mooring i CNT estan cridats al març per un conflicte laboral previ a causa del nombre d'hores treballades, i signar un document per assumir tasques que el sindicat considera fora de les seves funcions de amarradors, sempre segons la versió de la CNT.

Aquest dimarts les dues parts estaven citades a la seu de conciliacions del Departament de Treball per al que divendres es preveia com el final del conflicte signant el preacord. L'empresa hi va anar finalment amb una altra proposta: falta molt greu amb sanció de sou i feina de 31 dies i renúncia expressa a impugnar el càstig. El sindicat es va aixecar de la taula i va seguir endavant amb l'aturada de tres dies, decisió ratificada aquest dimecres per una assemblea extraordinària de treballadors. El president del comitè d'empresa, Juan Antonio Monedero, de l'Organització de Treballadors d'Empreses Portuàries, ha votat en contra de la vaga.

Aquest dijous a les sis del matí començarà l'aturada de 72 hores, i des de la CNT han convocat una concentració de suport a les 8:00 a la Plaça de les Drassanes de Barcelona, ​​al costat de l'entrada al moll on s'ubica Mooring. Desenes de sindicats de CNT, altres organitzacions de treballadors, partits polítics com la CUP de Barcelona i altres col·lectius han signat un manifest de suport a la vaga de l'amarratge. Públic ha contactat amb l'empresa i el comitè d'empresa (format per la OTEP) per conèixer la seva versió dels fets, i no n'ha obtingut resposta.

La vaga de tres dies, a més d'exigir la readmissió dels treballadors, inclou entre els seus objectius "arxivar els expedients sancionadors" i negociar amb CNT "la manera d'incloure (o no) certes activitats que excedeixen de l'àmbit funcional dels treballadors", dues reivindicacions que van quedar fora de l'acord inicial amb l'empresa.

Origen del conflicte

Tres amarradors afiliats a la CNT van ser acomiadats l'1 de febrer per negar-se a realitzar tasques d'aprovisionament de vaixells, en considerar-les fora de les seves funcions. El pla de prevenció de riscos laborals de Mooring no esmenta el transport de mercaderies ni de tripulacions. Segons el conveni col·lectiu i el règim disciplinari intern, es considera falta greu la indisciplina, castigada amb suspensió d'ocupació i sou, però l'empresa va sancionar la infracció com a falta molt greu, emparant-se en l'Estatut de Treballadors.

"Estan perseguint els afiliats de la CNT perquè altres treballadors s'han negat amb anterioritat a fer aquest tipus de servei i mai hi havia hagut cap tipus de sanció ni d'amonestació verbal, i justament ara que tenim un conflicte col·lectiu i a un mes del judici, de cop i volta, hi ha tres acomiadaments. No hi ha cap tipus de progressivitat en les sancions ", va explicar Enrique Costoya, advocat de CNT en el conflicte, a Públic.

El conflicte a què es refereix prové d'una sentència de maig del 2015 que reconeixia 96 hores extres no pagades durant un any a un patró de vaixell acomiadat per Mooring. Segons CNT, la jutge reconeix que hi ha excés de jornada, ja que el límit anual d'hores extraordinàries que fixa l'Estatut de Treballadors són 80 hores.

El 15 de març, Mooring i el sindicat aniran al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un acord que la companyia i el comitè d'empresa, format íntegrament per l'Organització de Treballadors d'Empreses Portuàries (OTEP), van signar després del dictamen judicial "en el qual es diu que aquest excés d'hores no era tals sinó que eren jornades de presència ". L'empresa va intentar posposar aquest judici a canvi de la readmissió dels treballadors, d'acord amb el relat de la CNT.