Este artículo se publicó hace 2 años.

"Hem desaprès a integrar lingüísticament i això és perillós"

El secretari de Política Lingüística del Govern, Francesc Xavier Vila. Departament de Cultura

Barcelona-

Publicidad

Portem unes setmanes en què la llengua torna a estar al primer pla mediàtic, amb la sentència del Suprem sobre la immersió, el cas de l'escola de Canet, la llei de l'audiovisual estatal i, fins i tot, amb el concurs 'Atrapa'm si pots', de TV3. Més enllà del soroll i de l'ús polític que en fa la dreta espanyola, com definiria la situació de la llengua?

"Estem en una situació de canvis en què s'han accelerat moltes coses i el català no ha entrat tan bé com hauria pogut en tots els àmbits on hauria hagut d'entrar"

Hi ha lingüistes, com ara Carme Junyent, que afirmen que el català a Catalunya es troba en la primera fase del procés d'extinció, perquè ja s'ha convertit en una llengua subordinada, en aquest cas del castellà. Què en pensa?

Publicidad

Tots els estudis indiquen que hi ha hagut un retrocés en l'ús social del català, almenys si s'analitza en termes relatius respecte el total de població. Fa uns mesos la presidenta de l'IEC, la filòloga Maria Teresa Cabré, em deia que el català "ha perdut prestigi per guanyar-se la vida". Què ha fallat per arribar a aquest punt?

"Hem de veure quins són els factors que estan pressionant damunt el català perquè hagi perdut capacitat d'atracció de nous parlants"

És a dir, que la pèrdua de pes de les empreses de capital català també impacta en la llengua.

Publicidad

Aquesta setmana s'ha presentat el Pacte Nacional per la Llengua, que fonamentalment pretén incrementar els nivells de coneixement del català, facilitar al màxim el seu ús en tots els àmbits, i potenciar l'adopció del català entre els qui no el tenen com a llengua materna. La consellera ha convidat "tothom" a sumar-s'hi, però entenc que l'element cabdal és que s'hi afegeixi el PSC. Ho dona per fet?

Què establirà el Pacte?

Quines accions vol portar a terme l'actual Govern?

"Les llengües que sobreviuen són les llengües completes, és a dir, les que s'utilitzen en totes les funcions de la vida. Si no és així, els parlants les van abandonant"

Quin balanç fa de l'acord que es va assolir amb la llei de l'audiovisual estatal?

Publicidad

Una de les seves voluntats és denconflictivitzar la llengua i les polítiques de promoció que se'n facin. Juntament amb la consellera de Cultura parlen molt de "consens". Però tot això és possible tenint en compte que al Parlament hi ha tres partits, com són Vox, PP i Cs, que justament juguen a convertir el català en un conflicte?

"Hi ha una sèrie de partits que, sabent que això els dona vots, juguen a conflictivitzar qualsevol cosa que no sigui la supremacia del castellà"

Ja sé que depèn del Departament d'Educació, però per on creu que hauria de passar el reforç del model d'immersió lingüística, quan les dades evidencien que ni es compleix?

Publicidad

Aquesta actitud de passar-se al castellà a la mínima és molt comuna. Per conservar la llengua, els catalanoparlants gairebé han d'actuar com a activistes?

"Hem de passar per damunt d'estereotips i trencar el perill de racialització de l'ús de les llengües"

Publicidad

Que a l'Estat espanyol hi ha una realitat plurilingüe és una evidencia, però també ho és que el reconeixement governamental i l'assumpció d'aquesta realitat dista molt de la que pot haver-hi a Suïssa, Finlàndia -amb el suec-, Bèlgica o a d'altres estats. Al final és una qüestió de voluntat política, no?

"Un Estat com l'espanyol no vol protegir les seves llengües. Ens toleren la llengua i, sovint, de mala gana, i això no és un estat propici"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors