Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Jordi Badia"El català se salvarà quan siguem conscients del perill i reaccionem"

El filòleg Jordi Badia, autor de 'Salvem els mots'.
El filòleg Jordi Badia, autor de 'Salvem els mots'. Públic

Callús-Actualitzat a

Publicidad

A la introducció del llibre afirma que el català està en perill fonamentalment per dues raons: la tendència a no fer-lo servir i que es va dissolent, sobretot a base de calcar el castellà. Fins a quin punt és greu aquest perill?

Fa uns mesos la Carme Junyent, lingüista especialitzada en llengües amenaçades, ens deia en una entrevista que si no actuem ja, el català pot desaparèixer en algunes dècades. Si passa, es tractaria d'un procés molt accelerat. Com s'explica?

"El català pot desaparèixer per evaporació, que es quedi sense parlants, o per dissolució, quan la llengua s'assembla tant a la dominant que ja no es distingeix"

Al llibre mostra com moltes expressions i mots han caigut en desús en pocs anys, també en això el procés seria accelerat. La conclusió seria que la llengua es parla menys i es parla pitjor?

"La llengua de referència passa a ser el castellà i allò que no hi coincideix és bandejat d'una manera inconscient"

Publicidad

L'obra se centra en salvar els mots. Quina importància té fer-ho per salvar el català?

"Hem perdut paraules perquè ens hem emmirallat en una llengua que no és la nostra"

Publicidad

Té la sensació que la consciència del perill en què es troba el català cada cop està més estesa?

En alguna entrevista ha proposat un pla de xoc per revertir la situació. En què consistiria?

Quin paper han tingut els mitjans en aquest empobriment del català?

En aquest centralisme lingüístic, més enllà del pes demogràfic de Barcelona i el seu entorn, entenc que també hi pesa que és on es concentren les redaccions dels grans mitjans i les principals institucions catalanes.

"S'ha de donar importància a les variants lingüístiques de tot el territori, que al capdavall enriqueixen la llengua que és de tots"

Durant massa anys hi ha hagut un cert cofoisme sobretot per part de l'administració, en el sentit de destacar dades sobre el coneixement de la llengua mentre l'ús anava retrocedint?

Publicidad

Aquest cofoisme també es trasllada a l'ensenyament, en el sentit que sempre s'elogia el model d'immersió lingüística, però després molt sovint no s'aplica, sobretot a la secundària.

"Els llocs on més convé que s'ensenyi el català és on menys es fa"

Potser aquest pacte de país és més complicat ara que fa 15 anys, perquè hi ha hagut actors polítics que s'han dedicat precisament a atacar la llengua.

Publicidad

Hi ha un activisme lingüístic important i els debats al voltant de la llengua generen passió. Ara bé, crec que costa molt anar més enllà de la població que ja té el català com a llengua habitual, quan és el gran repte.

"Si parlem castellà en situacions en què no caldria és per baixa autoestima"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors