Público
Público

La història de la Blanca, la veïna del Gòtic de 78 anys a qui volien desnonar per un deute de 170 euros

El desnonament previst per aquest dimecres ha estat ajornat després de més de sis hores de negociació amb la propietat i la comitiva judicial, a canvi de pactar un lloguer a preu de mercat

La Blanca, la dona de 78 anys que volien desnonar, saludant des del balcó de casa seva.
La Blanca, la dona de 78 anys que volien desnonar, saludant des del balcó de casa seva. Maria Aladern / ACN

La Blanca Espinosa, de 78 anys, porta més de mitja vida al barri Gòtic de Barcelona però ara tem haver-ne de marxar desnonada per un deute de poc més de 170 euros, saldat fa temps. Una "sentència vergonyosa", segons Resistim el Gòtic, plana sobre aquesta veïna, una de les poques que queda en un barri habitat per turistes.

Pactaran un lloguer de mercat abans del proper 11 de desembre

Després de sis hores de protesta veïnal al portal, finalment el segon intent de desnonament ha estat ajornat aquest dimecres. La negociació entre els moviments per l'habitatge, l'Ajuntament i la propietat ha donat fruits i l'acord ha estat que pactaran un lloguer de mercat abans del proper 11 de desembre.

La realitat de l'habitatge al Gòtic, i a Barcelona en general, fa temps que és insostenible per molts veïns que viuen de lloguer. La renda mitjana dels nous contractes de lloguer ja supera els 1.123 euros, un màxim històric. Amb la pressió turística a l'alça, cada vegada són més els pisos que es desvien cap al lloguer per dies o temporades curtes, segons denuncien els sindicats d'habitatge des de fa temps.

És a això al què vol dedicar el pis de la Blanca la seva propietària. Ho explica a Públic Daniel Pardo, membre del l'assemblea d'habitatge del barri, Resistim al Gòtic: "El context no té a veure amb el deute sinó amb la voluntat de la propietat d'expulsar-la".

Un contracte de renda antiga

Aquesta veïna té un contracte de renda antiga en un pis situat al costat de la Catedral pel qual paga poc més de 300 euros al mes. L'inici del cas es remunta al 2017, quan la propietat va fer unes obres "mal fetes", segons la llogatera, i per la qual la renda li va pujar 88 euros.

Disconforme amb com ho havien deixat, els primers dos mesos no els va pagar. Finalment va començar a abonar el nou lloguer i també va saldar el deute acumulat.

"No me'n vull anar de casa meva. No he fet res mal fet i no dec res a ningú"

"No me'n vull anar de casa meva. No he fet res mal fet i no dec res a ningú. Sempre que trucàvem per dir que les obres no estaven bé, avisàvem que no pagaríem i la propietària ens deia que no ens podia atendre. Però al final ho vaig pagar tot, ja fa molt de temps", ha explicat la veïna en declaracions a TV3.

La propietària, una advocada que té més pisos en règim de lloguer turístic o de temporada, va portar el cas als jutjats. Tot i que inicialment van donar la raó a la Blanca, després d'un recurs a l'Audiència Provincial de Barcelona, el jutjat va decretar que aquest impagament era suficient per iniciar el procés d'expulsió. També va decretar que la llogatera no estava en situació vulnerable perquè té un local en propietat a mitges amb el seu fill.

Veïns i activistes davant l'edifici on viu la dona de 78 anys que volen desnonar, al Gòtic de Barcelona.
Veïns i activistes davant l'edifici on viu la dona de 78 anys que volen desnonar, al Gòtic de Barcelona. Maria Aladern / ACN

Suport veïnal

Resistim al Gòtic l'acompanya de fa temps i aquest dimecres ha organitzat la resistència al segon desnonament. Tres altres intents s'havien aturat als propis tribunals, a través de moratòries i recursos. "No hi ha alternativa per la Blanca ara mateix, no té on anar", apunta l'activista Daniel Pardo.

La propietat volia firmar un lloguer per 1.200 euros aquest mateix dimecres, però els col·lectius que acompanyen la Blanca en el procés s'hi ha negat, segons ha explicat Resistim al Gòtic a l'ACN.

La protesta per evitar el desnonament s'ha allargat durant hores i els activistes han negociat amb la comitiva judicial i la propietat. "Està tancada a qualsevol negociació", criticava Pardo hores abans de saber el desenllaç. Finalment s'ha mostrat disposada a negociar un lloguer a preu de mercat, tot i que no queda clar qui el pagarà, ja que la veïna cobra una pensió de tan sols 500 euros.

Tant el moviment per l'habitatge com l'Ajuntament havien ofert a la propietària diverses opcions, fins ara totes rebutjades, entre les quals entrar al programa Reallotgem, on l'administració assumeix part del lloguer de persones vulnerables.

Fins i tot l'artista James Rhodes s'ha ofert a pagar el lloguer a la propietat, amb dos anys per avançat, un moviment que ha estat també rebutjat per la propietat, segons ha compartit al seu Instagram.

"Hem vist coses molt bèsties al barri, però no en recordo una com aquesta. És una forma diferent del que vivim cada dia, les maniobres de propietaris especuladors per expulsar veïnes", conclou l'activista Daniel Pardo.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?