Público
Público

Iglesias, a la comissió del Parlament sobre Pegasus: "Les clavegueres policials, judicials i mediàtiques són la norma"

L'exlíder de Podem ha estat l'únic dels quatre convocats que ha comparegut aquest divendres a la comissió del Parlament que investiga l'espionatge a dirigents independentistes

26/01/2024 - La compareixença de Pablo Iglesias a la comissió del Parlament sobre l'espionatge amb Pegasus.
La compareixença de Pablo Iglesias a la comissió del Parlament sobre l'espionatge amb Pegasus. Arnau Martínez / ACN

L'exvicepresident del Govern espanyol Pablo Iglesias ha assegurat que "per desgràcia" les "clavegueres policials, judicials i mediàtiques" no han sigut "l'excepció", sinó que han estat la "norma". "I segueixen estant i actuant", ha advertit. Iglesias ho ha dit en una compareixença a la comissió telemàtica del Parlament pels casos d'espionatge amb Pegasus a líders independentistes on ha retret al PSOE no voler "obrir portes i finestres en una sèrie de dinàmiques que s'estan produint dins l'Estat".

Després que alguns socialistes hagin assenyalat els darrers dies al jutge García Castellón pel cas de Tsunami, Iglesias ha apuntat que aquesta "comprensió s'hauria de traduir en una rendició de comptes". Iglesias ha insistit que no era "conscient" que s'estaven espiant líders independentistes i ha ho ha descrit com a "gravíssim".

Qui va ser el número u de Podem ha assenyalat que l'espionatge és un mecanisme que ha de ser "excepcional" i ha apuntat que utilitzar-lo per investigar un adversari polític o un aliat en el marc d'una negociació és "extremadament greu".

Responent a una pregunta d'ERC sobre si creu que Aragonès va ser investigat en el context de les negociacions per la investidura i l'inici de la taula de negociació, Iglesias ha tornat a subratllar que "si això fos així estaríem davant d'una cosa enormement greu".

Sobre l'espionatge amb Pegasus, preguntat per si hi hauria d'haver una investigació interna, Iglesias ha ironitzat que "si els investigats s'investiguen a ells mateixos, és tot més difícil". També ha repetit en diverses ocasions que qui hauria d'haver dimitit és la ministra de Defensa, Margarita Robles, per "no ser capaç d'impedir" la infecció amb programari ni a ella mateixa ni al president del Govern espanyol.

Així mateix, ha instat a la Fiscalia General de l'Estat a investigar i al Govern espanyol a "retre comptes". També a la "depuració dels aparells de l'Estat que han sigut capaços de desobeir la llei de manera permanent".

"Cop" de la judicatura

Les praxis de les clavegueres del ministeri d'interior i la seva relació amb els mitjans de comunicació ens parlen d'una estructura de poder corrupta", ha valorat Iglesias per continuar carregant contra el poder judicial. Preguntat per Junts sobre si podria qualificar-se de "cop" els moviments judicials contra l'independentisme, Iglesias ha argumentat que "hi ha sectors molt poderosos de la judicatura que tenen una voluntat política que contrasta amb la voluntat política del legislador. A això se li podria dir 'cop'? Sí".

Pablo Iglesias ha estat l'única a comparèixer de les quatre persones que s'havien citat aquest divendres a la comissió del Parlament. ERC, Junts, CUP i comuns han lamentat que Juan Jesús Torres, secretari general d'administració digital del Ministeri d'Afers Econòmics i Administració Digital, i Luis Muñoz, subdirector general del Centre Criptològic Nacional, així com Iván Redondo, director del Gabinet de la Presidència del Govern espanyol del 2018 al 2021, no hagin comparegut a la comissió emparant-se en diversos dictàmens del Consell d'Estat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?