Público
Público

INAUGURACIÓ PARADOR Rajoy demana sentit comú per fer front als "camins de ruptura"

El president del govern espanyol ha inaugurat a Lleida el nou Parador del Roser davant la protesta de desenes de manifestants. El senador d’ERC, Miquel Àngel Estradé, li ha regalat el documental 'Las cloacas de Interior'

Publicidad
Media: 2
Votos: 1

Inauguració del Parador Nacional de Lleida. EFE/Diego Crespo

Alguns col.lectius de Lleida han esperat aquest matí la visita del president del govern central, Mariano Rajoy, al Parador del Roser no pas amb els braços oberts. Desenes de manifestants han mostrat amb pancartes el seu desacord amb la construcció d’aquest immoble en un edifici de valor històric de la ciutat. Els joves, la majoria de formacions independentistes, han desplegat una pancarta en la que s'hi podia llegir "Mariano Rajoy, no ets benvingut. Fora feixistes de la nostra ciutat. Salvem el Roser".

Davant d'una gran concentració policial que ha tallat l’accés pel carrer Cavallers amb dos furgons dels mossos i a escassos metres del Parador, els joves han cridat contra el president espanyol i han carregat les tintes també contra Àngel Ros, alcalde de Lleida, que ha impulsat la conversió de l'edifici en el nou espai que es posarà en funcionament en pocs mesos.

Rajoy: “El parador que s’inaugura avui és un clar exemple de col·laboració entre administracions"

Rajoy ha entrat per la porta del Roser, on abans cada 11 de setembre es feia l’ofrena floral, i en aquest cas a ell també li han entregat un “regal”. El senador d’ERC, Miquel Àngel Estradé li ha donat el documental Las cloacas de Interior “per si encara no l’havia vist”. Rajoy ha accedit a l’edifici un quart d’hora més tard de les dotze acompanyat del ministre d’Indústria, Álvaro Nadal, del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo i diferents autoritats locals com el paer en cap, Àngel Ros i el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, entre d’altres. Allí ha descobert la placa d’inauguració que justament queda enfront de la que recorda la caiguda de la ciutat el 1707 a mans de tropes borbòniques.

En el seu discurs inaugural, el president espanyol ha demanat a tothom “sentit comú i empatia per fer front als camins de ruptura que no porten enlloc”, fent clara referència al procés del referéndum català. Rajoy també ha parlat de la importancia del turisme per l’economia lleidatana i catalana en general. 

“El parador que s’inaugura avui és un clar exemple de col·laboració entre administracions. Hem d’apostar per conectar amb els demés i no de posar balises”. Precisament l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, també ha destacat com és “d’important treballar plegats entre administracions i tenim l’exemple de la candidatura de la Seu Vella com a patrimoni de la Unesco”. Un cop finalitzats els discursos institucionals no hi ha hagut espai per les preguntes dels periodistes, que han estat convidats a abandonar el recinte.

Les claus històriques del Roser

El Roser es va construir com a convent de l’orde dels Dominics i va substituir el que hi havia situat al peu de la Seu Vella, destruït el 1624. Després de la desamortització del segle XIX, va deixar d’estar en mans de l’Església i es va destinar a usos culturals i educatius. Així va ser Escola Normal, institut de batxillerat, biblioteca i arxiu, facultat de Dret i Lletres, seu del Museu Morera i Escola de Belles Arts.

El 2008 va quedar en desús i el 2009 el Consell de Ministres va aprovar licitar les obres per convertir-lo en parador i l’any següent van començar les obres. Avui s’inaugura l’establiment, que crea 28 llocs de treball i disposa de 53 habitacions dobles, encara que no entrarà en servei previsiblement fins al mes de setembre. La inversió, entre obres i equipament, ha estat de 12,9 milions. La ciutat de Lleida entrarà a formar part de la xarxa estatal de Paradors de Turisme i serà el quart de la demarcació –després dels d’Arties, Vielha i la Seu d’Urgell- i esdevindrà el 95è de la xarxa estatal que gestiona Turespaña, a banda d’un altre establiment franquiciat a Portugal.