Público
Público

L'associació de petites funeràries denunciarà la Generalitat per no fer complir la Llei de serveis funeraris

Esfune, que agrupa cinc petites funeràries catalanes, considera que això ha suposat forts sobrecostos en el preu del servei a la ciutadania.

Interior d'un tanatori a Manresa. MÉMORA

XAVIER PUIG I SEDANO

L'associació ESFUNE, que agrupa cinc petites funeràries catalanes, té previst denunciar davant la Fiscalia de l'Estat el Govern de la Generalitat per no fer complir als ajuntaments la llei de serveis funeraris. Així ho ha anunciat a Públic el portaveu d'ESFUNE Aurelio Sánchez. El també responsable de la funerària Eternam ha exposat que el motiu de la denuncia és que “el Govern de la Generalitat porta sis anys en què no ha adequat ni ha obligat a fer complir la llei del Parlament en aquesta matèria”.

Es refereix a la llei 2/1997 de serveis funeraris i en concret a la modificació que aquesta va patir l'octubre de 2010 a partir del Decret Legislatiu 3/2010 promulgat pel Departament de Presidència. En aquest, es remarcava que, en un termini màxim de sis mesos, els ajuntaments i altres administracions catalanes havien d'adequar les seves ordenances a una serie de mesures que perseguien adaptar-se a la Directiva europea 2006/123/CE, també coneguda com a Llei Òmnibus.

En matèria de serveis funeraris el canvi havia de suposar una major liberalització d'un sector fortament controlat per algunes empreses a causa de les restriccions que establia la llei per prestar els serveis. Sánchez exposa que “durant cinc anys cap municipi va fer els canvis requerits”. En l'actualitat, en ocasions a causa de la pressió feta per ESFUNE, alguns municipis com Manresa, Girona, Barcelona ha fet aquesta actualització.

Des d'ESFUNE, però s'exposa que “el Govern de la Generalitat de Convergència porta sis anys que no ha obligat a complir la llei del Parlament”. És per això que Sánchez considera que per part del Govern hi ha una “presumpta prevaricació administrativa per omissió” que al seu temps ha comportat “una alteració dels preus i un enriquiment il·lícit de les empreses funeràries”.

Un sobrecost de 1.000 euros

En concret, segons el portaveu d'ESFUNE, a Catalunya hi ha un sobrecost mitjà de mil euros per enterrament: “a nivell de Catalunya hi ha una mitjana de 60 mil defuncions anuals, vol dir un total de 60 milions d'euros de sobrepreu. Si sumes els sis anys des del canvi legislatiu parlem de 360 milions d'euros”. “ESFUNE es pregunta on han anat a parar aquests diner, podriem estar parlant d'un 3% camuflat amb els morts”, rebla Sánchez.

El sector de les funeràries a Catalunya està controlat sobretot per dues companyies, Mémora i Àltima, que acaparen prop del 35% de les sales de vetlla del Principat i en molts municipis són propietàries de l'única existent, els que les situa una posició de monopoli.