Público
Público

L'Audiència de Barcelona reobre la causa contra l'alcaldessa de Berga per no despenjar l'estelada

L'advocat de Montse Venturós, el diputat de la CUP Benet Salellas, afirma que "probablement" no acudiran a declarar al judici

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. M. F.

PÚBLIC

L'Audiència Provincial de Barcelona ha reobert la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per un presumpte delicte electoral en negar-se a retirar l'estelada de l'Ajuntament, després que el cas s'arxivés al març. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'advocat de Venturós i diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas, ha assenyalat que tot i que el jutge de Berga va aplicar "un criteri independent que diu que la política ha de quedar fora dels tribunals", després que la Fiscalia hagi portat el cas a un òrgan superior, l'Audiència ha volgut donar un escarment perquè no creixi l'independentisme, en les seves paraules.

"Hi ha alguns jutges que són independents i volen deixar la justícia al marge de la politització. Però a mesura que puja l'escala de la jerarquia judicial, trobem una justícia més complaent amb el poder judicial de Madrid, que vol enviar a la banqueta dels acusats tot el procés independentista ", ha exposat. Salellas ha explicat que la Fiscalia ara ha de formalitzar l'acusació contra Venturós: "Anirem a un judici en els pròxims mesos en què ella haurà de tornar a declarar i tornarà a reivindicar que va actuar com ho havia de fer".

Preguntat per si Venturós tornarà a negar-se a declarar, ha dit que és un debat que han de tenir, però faran el millor perquè el procés sobiranista avanci: "I probablement no hi acudirem voluntàriament", ha afegit. Per a Salellas, no declarar aporta "un component de dignitat dels càrrecs electes" amb el qual volen reforçar la idea que no han fet res malament.

El jutjat de Berga va arxivar el cas contra Venturós el passat 1 de març. El magistrat va entendre que el fet de no haver despenjat la bandera estelada que onejava de l'ajuntament durant les convocatòries electorals del 27 de setembre de 2015 i del 20 de desembre del mateix any no era "constitutiu de delicte". Segons la sentència, mantenir l'estelada no pot entendre's com un acte de propaganda electoral. 

Venturós, que ostenta l'alcaldia més important en mans de la CUP, va negar-se en dues ocasions a acudir a declarar al jutjat i va ser detinguda per agents dels Mossos d'Esquadra el passat 4 de novembre, en una actuació que desfermar una allau de crítiques cupaires cap a la Conselleria d'Interior.