Público
Público

L'extradició de Valtonyc es decidirà el 17 de setembre

Aquest dilluns, el raper i el seus advocats han comparegut al tribunal de primera instància de Gant, a Bèlgica. Valtonyc està acusat d'enalitment del terrorisme i d'injúries contra la Corona per les seves lletres.  La Fiscalia belga, que defensa els interessos de la justícia espanyola, no veu indicis de terrorisme.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El raper Valtonyc a les portes del tribunal de Gant, després de comparèixer. CCMA

L'extradició del raper Josep Miguel Arenas, conegut com a Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, no es decidirà fins el pròxim 17 de setembre. Així s'ha confirmat després que el músic i els seus advocats hagin comparegut al tribunal de primera instància de Gant, a Bèlgica, després que l'Audiència Nacional hagi expressat la seva disconformitat amb el rebuig per part de la justícia belga d'entregar a Valtonyc automàticament.

L'advocat Gonzalo Boye ha insistit que el tractament que fa la justícia belga del cas del raper confirma que "no es tracta d'un delicte de terrorisme", després que la Fiscalia, que representa a la justícia espanyola al cas, no vegi indicis d'aquest delicte. S'haurà de veure si així ho confirma el proper 17 de setembre la sentència final Per la seva banda, Valtonyc ha dit estar "molt content" per estar en llibertat i ha criticat la justícia espanyola: "A Espanya s'està utilitzant la paraula terrorisme per perseguir gent que és d'esquerres".

En declaracions a TV3, Valtonyc ha assegurat que, en cas que el tribunal belga decideixi extradir-lo, recorreran: "Això serà llarg, no es decidirà el 17. La bona notícia és que sóc a Bèlgica amb un judici. Sinó, ara seria tres mesos i una setmana a presó", ha dit. El raper ha qualificat de "cap de fabes" als magistrats espanyols que, segons Valtonyc, no saben diferenciar sobre què és terrorisme i què no, a diferència dels belgues: "És una verdadera humiliació per a les persones que han patit terrorisme a la seva pell que m'acusin a mi d'enaltiment al terrorisme. També quan la Monarquia espanyola ven armes a l'Aràbia Saudí o després de la repressió policial de l'1 d'octubre o al País Basc", ha criticat. 

El raper creu que, en cas que la justícia belga decideixi extradir-lo, no serà pel delicte de terrorisme sinó pel d'amenaces o d'injúries al Rei, tot i que insisteix en la seva innocència: "Si vols amenaçar a una persona no li fas una cançó. I la corona espanyola ja s'injúria sola cada dia", ha declarat.