Público
Público
pandèmia coronavirus

L'OMS i la Xina conclouen que el coronavirus és d'origen animal i que va sorgir el desembre a Wuhan

L'Organització Mundial de la Salut descarta continuar investigant la teoria que el virus de la Covid-19 va ser originat al laboratori.

Un voluntario toma la temperatura a una mujer embaraza en la ciudad china de Wuhan. - EFE
Un voluntari pren la temperatura a una dona embarassada a la ciutat de Wuhan.- EFE.

L'equip d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) destinat a la Xina per investigar els orígens del coronavirus ha conclòs que el SARS-CoV-2 és d'origen animal i que "no hi ha evidència" que hi hagués transmissió abans de la seva detecció el desembre de 2019 a Wuhan.

L'equip va arribar el 14 de gener a Wuhan, considerada com la ciutat epicentre de la pandèmia, i, després de dues setmanes de quarantena, va visitar llocs com el mercat majorista de mariscos de Huanan, on es va produir el primer grup d'infeccions conegut, així com l'Institut de Virologia de Wuhan, que participa en la recerca de coronavirus.

Segons les seves conclusions, presentades aquest dimarts en roda de premsa des de Wuhan, encara no és possible determinar com es va introduir el virus de la Covid-19 en el mercat de Huanan, però asseguren que estava ja circulant per altres punts de la ciutat en aquestes dates. En qualsevol cas, els experts han rebutjat que s'estigués propagant per la ciutat xinesa abans d'acabar el 2019.

Peter Ben Embarek, especialista en seguretat alimentària i malalties animals de l'OMS i president de l'equip de recerca a Wuhan, ha reconegut que la missió no ha estat disruptiva quant a l'opinió de l'OMS sobre els orígens del coronavirus: "Vam venir aquí amb dos objectius: un, esbrinar què va passar al principi de la pandèmia. Ens hem centrat a intentar comprendre el que va ocórrer durant aquest període. Paral·lelament, també ens embarquem a tractar d'entendre com va succeir, com va sorgir el virus, com va saltar a la població humana. Canviem radicalment la imatge que teníem abans? Crec que no", ha admès.

No obstant això, ha puntualitzat que s'han afegit "detalls crucials" a aquesta explicació. "No hem trobat proves de grans brots que poguessin vincular-se abans de desembre en Wuhan. També podem estar d'acord que trobem una circulació més àmplia del virus a Wuhan el desembre, no només limitada al mercat de Huanan", ha establert.

Ben Embarek: "No hem trobat proves de grans brots que poguessin vincular-se abans de desembre a Wuhan"

Així, l'expert ha explicat que l'OMS remena "quatre hipòtesis" sobre com el virus de la Covid-19 va saltar als humans. En primer lloc, el salt directe d'un animal a un humà; la segona, del ratpenat i a través d'espècies animals intermediàries, amb un segon animal involucrat que sigui "potencialment més pròxim als humans en el qual el virus s'adapta fàcilment i salta als humans".

La tercera teoria, que també ha estat defensada per Liang Wannian, cap del panell d'experts Covid-19 del Ministeri de Salut xinès, és la possibilitat que els productes congelats actuïn com a superfície de transmissió del virus a la població humana o vies de transmissió relacionades amb l'alimentació. L'expert xinès ha realitzat aquesta argumentació per suggerir que el virus va poder ser importat a la Xina des d'altres zones del món, un fet que tampoc ha descartat Embarek completament.

"Les nostres troballes inicials suggereixen que la via de l'animal intermediari és la més probable i la que requerirà més estudis més específics", ha assenyalat, tot reconeixent la validesa que el virus podria haver-se transmès per la via de la cadena de fred.

"Extremadament improbable" que es creés en un laboratori

En aquest context, Embarek ha sostingut que serà necessari investigar les poblacions de ratpenats fora de la Xina, ja que, tal com ha manifestat el cap del panell d'experts Covid-19 del Ministeri de Salut xinès, el mostreig de les coves de ratpenats a Wuhan i d'altres llocs amb animals no ha aconseguit fins ara establir una relació prou sòlida.

Liang Wannian ha apuntat als ratpenats i als pangolins com a hostes del SARS-CoV-2 abans que saltés als humans, però ha dit que "els virus identificats d'aquests dos animals fins ara no són prou similars" per afirmar amb rotunditat que són els reservoris. Segons les teories del grup de recerca, la família dels felins també podria ser un reservori potencial del coronavirus donada la susceptibilitat dels visons i els gats a la Covid-19.

Tenint en compte les proves de l'origen zoonòtic del coronavirus, l'OMS ha descartat continuar investigant la teoria que el virus de la Covid-19 va ser originat al laboratori. "És extremadament improbable que expliqui la introducció del virus en la població humana i, per tant, no és una hipòtesi que impliqui futurs estudis per donar suport al nostre treball de comprensió de l'origen del virus", ha detallat.