Público
Público

L'operatiu contra el grup neonazi Combat 18 acaba amb 16 detinguts, 11 dels quals a Catalunya 

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han actuat al Prat de Llobregat, Sentmenat, Sant Boi de Llobregat, Navarcles, Lloret de Mar i Mollerussa. També s'han fet intervencions a Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo. No es descarten noves detencions

Agents dels Mossos i la Policia Nacional en una de les entrades
Agents dels Mossos i la Policia Nacional en una de les entrades. Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut finalment 16 persones en el dispositiu policial conjunt contra una organització ultra vinculada al nacionalsocialisme i al supremacisme blanc anomenada Combat 18. S'han fet entrades a diversos punts de l'Estat, deu de les quals a Catalunya, l'epicentre de la operació, segons Efe

Sota la tutela del jutjat d'instrucció número 3 de Manresa, els agents han fet 14 escorcolls: 10 a Catalunya i 4 a la resta de l'Estat. De les 16 detencions, 11 s'han fet a municipis catalans: dues a Barcelona, dues a Lloret de Mar (La Selva), dues al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), dues a Mollerussa (Pla d'Urgell), dues a Sentmenat (Vallès Occidental) i una a Sant Boi de Llobegat (Baix Llobregat). 

Les altres cinc detencions s'han fet a la resta d'Espanya: dues a Màlaga, una a Lugo, una a Arganda del Rey (Madrid) i una a Ventas de San Julián (Toledo). 

Els detinguts es relacionaven amb membres de Combat 18 d'altra països, tant d'Europa com de Sud-Amèrica. L'activitat principal del grup s'ha centrat en la realització de múltiples reunions organitzatives, captació continuada de militància, marxandatge per tasques de recaptació econòmica per finançar el grup, intent d'abastiment d'armes de foc, entre d'altres. 

Els detinguts es relacionaven amb membres de Combat 18 d'altra països, tant d'Europa com de Sud-Amèrica

En un comunicat, els Mossos han apuntat que aquesta organització incita a l'odi per motius racistes, antisemites i ideològics, i pretén establir un règim nacionalsocialista, desestabilitzar el normal funcionament de les institucions polítiques, socials o econòmiques i alterar greument la pau pública per tal de preservar la supremacia de la raça blanca.

El desplegament policial a Catalunya ha anat a càrrec de la Comissaria General d'Informació, la BRIMO, ARRO, els GEI i la Unitat Canina. La investigació del cas continua oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial durant els propers dies.

Un grup neonazi prohibit a Alemanya

El grup neonazi Combat 18, que pren la xifra 18 de la primera i la vuitena lletra de l'alfabet -A d'Adolf i H de Hitler-, es va originar al Regne Unit el 1992 i posteriorment es va estendre per diversos països europeus, entre ells Alemanya, on va ser prohibit el 2020 per la seva perillositat. A Espanya pretenia crear un projecte neonazi amb intenció d'actuar segons els seus objectius polítics

Combat 18 està estretament vinculada a l'organització ultradretana Blood and Honour, una de les bandes supremacistes blanques més importants d'Europa i  il·legalitzada a Espanya des del 2011. De fet, se la considera el braç armat de Blood and Honour.

Des de la seva fundació, Combat 18 s'ha donat a conèixer per les crides a exercir la violència contra immigrants, minories ètniques i persones d'esquerres o vinculades al moviment LGTBI. El seu logo és la calavera de la tercera divisió Panzer de les Waffen-SS.

El supremacisme blanc, en el punt de mira 

L'amenaça del supremacisme blanc sobrevola Catalunya des de fa un parell d'anys, van confirmar fonts dels Mossos a Públic. "El creixement del radicalisme d'extrema dreta amb forts tints xenòfobs potencia que sorgeixin petits nuclis de supremacistes blancs que se senten més forts per actuar", va assegurar un dels experts policials.

Segons les dades dels Mossos, la policia catalana pot rebre al voltant d'unes 200 alertes anuals relacionades amb possibles casos de radicalització violenta a Catalunya el 2022. Les alertes provenen d'entorns socials que van des d'un veí a un familiar o l'escola. Un 85% dels casos detectats estan relacionats amb el gihadisme, el perill més perceptible per a la societat. Però el 12,5% està relacionat amb la ultradreta. Aquestes són les dues principals amenaces que hi ha a Catalunya relacionades amb els extremismes violents.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?