Público
Público

Les infermeres reclamen més reconeixement, sou i conciliació entre la seva feina i la vida familiar

En el Dia Internacional de les Infermeres han instal·lat cubs gegants en quatre ciutats per reivindicar la seva tasca. Salut destaca que en dos anys s’han contractat 3.400 infermeres i que faran fixes 6.800 més

Una artista pinta el cub gegant que s'ha instal·lat a la plaça de l'Estació del Nord de Terrassa en el Dia Mundial de les Infermeres.
Una artista pinta el cub gegant que s'ha instal·lat a la plaça de l'Estació del Nord de Terrassa en el Dia Mundial de les Infermeres. Albert Segura / ACN

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) reclama més reconeixement, sous més alts i facilitar la conciliació laboral i familiar entre el col·lectiu d'infermeres. Així ho han exigit en el Dia Internacional de les Infermeres, en què han ubicat quatre cubs gegants a les ciutats de Terrassa (Vallès Occidental), Vic (Osona), Barcelona i Vilanova i la Geltrú (Garraf) per visibilitat la seva tasca. El cub compta amb quatre cares en què al llarg del dia d'avui diversos artistes decoraran amb pintura i missatges com "Reconeix les Infermeres" o "Reivindica el que és essencial", a la vegada que es convida a la ciutadania a escriure frases de suport al col·lectiu, molt tensat sobretot des de l'inici de la pandèmia.

Per la seva banda, el sindicat SATSE reclama lideratge i reconeixement institucional i trencar el "sostre de vidre" de les infermeres. També demana millorar les condicions laborals i reivindica la professió en totes les seves facetes. "No som monges, no és [només] vocació. Fem assistència, recerca i docència", ha afirmat la portaveu del sindicat a l'Hospital Vall d'Hebron, Marta Rúbies. Rúbies veu "intrusisme professional" en l'assumpció de tasques per part d'altres col·lectius -situació que s'ha donat en la Covid-19- i atribueix el fet que 1.300 infermeres hagin abandonat la professió des del 2020 -segons dades del col·legi (COIB)- a la manca d'estabilitat i als torns "titànics" de la pandèmia.

En dos anys s’han contractat 3.400 infermeres

El Departament de Salut ha contractat 3.400 infermeres en els darrers dos anys, el que ha permès, segons destaca la directora de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, passar d’una ràtio de prop de 6 infermeres per cada 1.000 habitants el 2019, a una de 6,6 a dia d’avui. En el Dia Internacional de la Infermeria, Gea, en declaracions a l’ACN, assenyala que ara el repte és "estabilitzar" aquests increments fent contractes fixos a 6.800 infermeres en els pròxims dos anys i garantint que es cobriran les més de 8.000 jubilacions que es produiran en el curt termini. Tot i el que afirma un informe del Col·legi d’Infermeres de Barcelona (COIB), apunta que la taxa d’abandonament és "anecdòtica" i la retenció dels nous graduats supera el 80%.

Després d’inaugurar unes jornades a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) per commemorar el 15è aniversari del programa ARES a Salut, Montserrat Gea ha insistit que pal·liar la manca d’infermeres al sistema sanitari ha estat una prioritat del departament els darrers anys.

Gea ha destacat que el 2020 i el 2021 l’increment de contractacions de noves professionals ha estat del 10% fins sumar 3.400 incorporacions. "Si tenim en compte que al sistema universitari cada any es graduen unes 2.000 infermeres, veiem que hem tingut uns creixements sostinguts", ha afegit.

Per estabilitzar aquestes bones xifres, Gea ha recordat que la prioritat passa per donar estabilitat laboral als milers d’infermeres que treballen amb contractes temporals i garantir el relleu de les professionals que en els propers anys es jubilaran.

Per aconseguir aquestes dos objectius, la directora de Professionals de la Salut del Departament de Salut ha apuntat que hi ha un pla obert per fer contractes fixos a 6.800 infermeres fins el 31 de desembre de 2024 i que s’ha sol·licitat al Departament de Recerca i Universitats que hi hagi un gran inclement de places, el 80% a preu públic, per substituir les, entre 6.000 i 8.200 infermeres, que es jubilaran en el curt termini. "Són dos fites que s’han d’assolir per seguir incrementant les ràtios", ha reblat.

Tot i que un informe del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) alerta que més de 1.300 infermeres han abandonat la professió des del 2020, Gea assegura que el Departament de Salut té molt pocs casos registrats tenint en compte l’alt volum de professionals existent. De fet, destaca que des de l’activació dels contractes d’auxili d’alumnes de tercer i quart de carrera durant la pandèmia, la taxa de retenció del talent jove s’ha incrementat "exponencialment" fins a superar el 80%.

Gea ha recordat també que, a diferència del què passa a d’altres comunitats, a Catalunya no hi ha infermeres a l’atur, el que suposa un "reconeixement" a la tasca que fan.