Público
Público
SECTOR QUÍMIC

Una manifestació amb 3.000 persones culmina la històrica vaga del sector petroquímic de Tarragona

Els treballadors demanen més seguretat, més informació en cas d'emergència i la fi de la precarietat i la subcontractació. 300 persones es concentren davant de l'empresa Iqoxe un mes després de l'explosió. 

Tall de carretera d'un piquet durant la vaga a la petroquímica de Tarragona. CCOO Catalunya
Tall de carretera d'un piquet durant la vaga a la petroquímica de Tarragona. CCOO Catalunya

públic

Èxit de la històrica jornada de mobilització per reclamar seguretat al sector petroquímic de Tarragona, a banda d'exigir-li acabar amb la precarietat laboral. Més de 3.000 persones s'han manifestat aquest dimecres a la tarda a Tarragona per culminar un dia que havia arrencat amb la vaga del sector petroquímic convocada pels sindicats CCOO, UGT, Usoc i CGT, que ha tingut un seguiment totat.  La vaga arriba un mes després de l'explosió d'un reactor de la fàbrica d'Iqoxe, que va provocar tres morts i diversos ferits. CCOO assegura que l'aturada ha comptat amb un 100% del seguiment dels 11.000 treballadors del polígon.

A la manifestació de la tarda s'han exigit millores en els protocols de seguretat del sector. A les 18h, al voltant de mig miler de veïns dels barris de Ponent de Tarragona han iniciat la primera marxa cap a la plaça Imperial Tarraco. Ha començat després de guardar un emotiu minut de silenci en memòria dels tres morts per l'explosió d'Iqoexe del passat 14 de gener. Al llarg de l'recorregut, nombrosos veïns s'han unit a la manifestació. El lema de la marxa era "Volem seguretat, informació i coordinació".

Capçalera de la manifestació d'aquesta tarda per reclama seguretat a la petroquímica. EFE / JAUME SANJUAN
Capçalera de la manifestació d'aquesta tarda per reclama seguretat a la petroquímica. EFE / JAUME SANJUAN

A la seu de la patronal química AEQT, els líders veïnals han lliurat un manifest, tot i que no hi havia cap responsable per rebre'ls. També han lliurat el text a la delegació de Govern de la Generalitat. 

La mobilització també arriba després que Iqoxe hagi anunciat un Expedient de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) al·legant una "causa de força major". Els sindicats demanen més seguretat, una millora de la informació en cas d'emergència i posar fre a la precarietat i la subcontractació.

Aquest matí, unes 300 persones s'han concentrat davant la mateixa Iqoxe demanant "més seguretat i menys precarietat". Els manifestants han marxat des de la carretera fins al polígon industrial on es troba l'empresa, des d'on s'ha guardat un minut de silenci en honor a les víctimes de l'accident. El secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort, ha afirmat que aquesta vaga és un punt d'inflexió per a la ciutat i els seus habitants: "Tots volem viure aquí i volem viure amb seguretat".

Treballadors del sector petroquímic a Tarragona durant la vaga, convocada per UGT i CCOO de 24 hores als polígons petroquímics del nord i sud de la província després de l'accident a Iqoxe, a 19 de febrer de 2020. Fabián A. Pons
Treballadors del sector petroquímic a Tarragona durant la vaga, convocada per UGT i CCOO de 24 hores als polígons petroquímics del nord i sud de la província després de l'accident a Iqoxe, a 19 de febrer de 2020. Fabián A. Pons

Per les xarxes socials, CCOO ha afirmat que la convocatòria "ja es pot considerar històrica" i que la mobilització s'està duent a terme "sense incidents destacables i amb els serveis mínims entrant a les empreses amb normalitat". Els treballadors s'han concentrat a les portes de la nau, al polígon sud. El responsable de l'àrea de política Indústria i Sectorial de CCOO, José M. Casado, ha denunciat la precarització del sector a partir de la reforma laboral: "Això comporta que es puguin produir accidents com el del mes passat. La indústria és important però que es compleixin els protocols ho és encara més".

Per altra banda, Llort ha exigit que totes les empreses es coordinin en l'àmbit de la seguretat: "Que els departaments de Treball i d'Indústria aportin els seus inspectors per controlar tot el complex, perquè pensem que hi ha empreses que ho estan fent bé".

A la mobilització també hi eren els secretaris generals de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco; d'Indústria estatal del mateix sindicat en l'àmbit estatal i català, Agustín Martín i José Antonio Hernández, i de CCOO a Tarragona, Mercè Puig. Tots ells participen en els piquets informatius, que s'han estès per la resta de polígons de la zona.

En els darrers anys s’havien produït incidents de magnituds diverses al sector químics i petroquímics i el tabú històric al voltant de la seguretat i el model de la indústria s'havia començat a esquerdar. No obstant això, els sindicats i moviments com la plataforma Cel Net denuncien que des de les institucions públiques ningú havia alçat la veu per demanar canvis o una revisió de dinàmiques de les grans empreses nacionals i multinacionals que actuen en algunes poblacions del Camp de Tarragona. Uun mes després de l’explosió són molts els organismes públics que estan promovent un diàleg obert amb diversos sectors: la indústria, els sindicats, les entitats socials i ecologistes i els veïns.