Público
Público
POLÍTICA CATALANA

Més tensió al Govern: Torra vol convocar ja la comissió bilateral i ERC prioritza arrencar la taula de diàleg

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, afirma que "la urgència" és abordar el conflicte i, per tant, primer s'ha de celebrar la taula de diàleg i "després podrem parlar de tot". En una trobada amb batlles de la Catalunya Nord, Torra diu que "nosaltres no serem els qui deixarem l’autodeterminació per més endavant; és ara i aquí" i assegura que exigirà la figura del mediador tot i el rebuig de Sánchez.

Torra, amb alcaldes de la Catalunya Nord al Palau de la Generalitat. GOVERN
Torra, amb alcaldes de la Catalunya Nord al Palau de la Generalitat. GOVERN

públic

L’anunci del final de la legislatura catalana, ni que sigui en diferit, provocarà que en els propers mesos les topades entre els dos socis, JxCat i ERC, vagin a més i transcendeixin clarament a la llum pública. Un nou exemple s’ha viscut aquest divendres. L’endemà de reunir-se amb Pedro Sánchez, Quim Torra ha demanat al conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, que no esperi per convocar la comissió bilateral Estat – Generalitat i ho faci "el més aviat possible". A Bosch li correspon enguany la presidència de l’organisme, que és rotatòria, de manera que té la potestat de convocar-lo quan ho cregui necessari.

Les paraules de Torra han estat una rèplica a les del conseller d’Exteriors, que ha remarcat que la prioritat és iniciar primer la taula de diàleg entre governs. "Després podrem parlar de tot, però ara la urgència i la necessitat d'aquest país és abordar el conflicte", ha dit Bosch en declaracions als mitjans. Per al conseller, un cop hagi arrencat la taula, ja s’abordaran altres qüestions, que corresponen a la comissió bilateral.

Precisament durant la reunió d’ahir entre Torra i Sánchez, el principal acord va ser pactar que la taula de diàleg arrencaria aquest mateix mes i, almenys en la primera trobada, estaria encapçalada pels dos presidents. A més a més, Sánchez també va plantejar que durant el febrer es reactivi la comissió bilateral, on podrien abordar-se part de les 44 propostes que va entregar corresponents a la seva "Agenda per al Retrobament". Torra, però, va assegurar que ni tan sols havien tingut temps d’abordar el contingut del document, perquè la prioritat era afrontar el conflicte polític.

Avui, però, després de les paraules de Bosch, Torra ha emès un comunicat en què reclama al conseller convocar la comissió bilateral per "tractar els incompliments, greuges i dèficits històrics de l'Estat cap a Catalunya". En un tuit posterior, el president ha recalcat que la taula de diàleg ha de servir per abordar el conflicte polític i que no s’ha de barrejar amb els afers que es tractaran a la comissió bilateral, però que en qualsevol cas "tot s’ha d’activar". 

En paral·lel, el president del Govern s’ha reunit amb diversos batlles de la Catalunya Nord, en un acte al Palau de la Generalitat en què ha assegurat que en qualsevol reunió que mantingui amb el Govern espanyol defensarà el "dret dels catalans a decidir lliurament el seu futur". "Nosaltres no serem els qui deixarem l’autodeterminació per a més endavant; és ara i aquí", ha reblat. Més enllà d’insistir també en la necessitat de l’amnistia, ha recalcat que cal mantenir la "força de la unitat independentista", per assolir aquests objectius "sense paralitzar-nos per la repressió ni doblegar-nos per la repressió i amb el respecte absolut a la voluntat dels catalans".

Torra proposarà el mediador

En aquest mateix acte, Torra ha explicat que exigirà la presencia d'un mediador a la taula de governs per al diàleg polític sobre el conflicte. El President insisteix a tenir aquesta figura, malgrat que el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, la rebutgés ahir durant la reunió que van mantenir tots dos. Torra ha argumentat que el Parlament va aprovar ahir una resolució que reclama un mediador internacional a la taula de diàleg entre Generalitat i Moncloa. El president del Govern convocarà per la setmana que ve l'espai de partits i entitats independentistes, on traslladarà el contingut de la reunió d'ahir amb Sánchez i es prepararà la primera trobada de la taula de governs, que s'ha de reunir al febrer.

Torra ha explicat que proposarà a la taula independentista de la setmana que ve les "següents passes" a seguir en el procés de negociació amb l'Estat, d'acord amb el mandat parlamentari. El president del Govern considera que la resolució de la cambra és "d'obligat compliment", de manera que exigirà a Sánchez un mediador internacional. El president espanyol ja va tancar la porta ahir a l'autodeterminació i a l'amnistia pels presos, i va assegurar que no cal un mediador perquè "els ciutadans seran testimoni de tot".