Público
Público

TRIBUNALS Mor el jutge que instruïa la causa de l'1-O a Catalunya, Juan Antonio Ramírez Sunyer

El titular del jutjat número 13 va ser qui va ordenar que es practiquessin, entre moltes altres actuacions , les detencions de 14 alts càrrecs de la Generalitat el 20 de setembre del 2017 així com l'escorcoll de les conselleries d'Economia, Presidència, Governació, Treball, Exteriors i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Juan Antonio Ramírez Sunyer. Foto: EFE

públic i agències

Juan Antonio Ramírez Sunyer, el jutge que instruïa la causa de l'1-O, ha mort durant la passada matinada als 71 anys, després d'una llarga malaltia, segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La mort de Ramírez Sunyer, titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, es produeix en plena instrucció de la causa de l'1-O, amb uns 40 imputats per la preparació del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017.

Ell va ser qui va ordenar que es practiquessin, entre moltes altres actuacions , les detencions de 14 alts càrrecs de la Generalitat el 20 de setembre del 2017 així com l'escorcoll de les conselleries d'Economia, Presidència, Governació, Treball, Exteriors i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), que van donar lloc a manifestacions pacífiques de protesta que la Fiscalia del Tribunal Suprem ara considera com una de les proves d'existència del delicte de rebel·lió.

La seva actuació va començar després de les denúncies presentades pel partit d'ultradreta VOX i l'advocat Miguel Durán contra el jutge i senador d'ERC  Santi Vidal. Posteriorment Ramírez Sunyer va investigar sobre l'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional Carles Viver i Pi-Sunyer i càrrecs del Departament d'Economia com Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, com a possibles responsables de la logística del referèndum de l'1 d'octubre.

Ramírez Sunyer va demanar la baixa mèdica el passat desembre, però es va reincorporar a la seva plaça pocs mesos després. 

El Tribunal Superior de Justícia, a través d'un comunicat, en nom dels magistrats i magistrades, dels jutges i jutgesses de Catalunya ha traslladat el seu condol a la família i amics.

Altres dos membres de la magistratura vinculats a les actuacions judicials contra el sobiranisme, qui va ser fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i el fiscal superior de de Catalunya José María Romero de Tejada, van morir el passat mes de novembre.

Interrogants sobre el substitut

Els juristes consideren que la mort del jutge Ramírez Sunyer pot endarrerir el judici contra implicats en la causa sobiranista. La magistrada de l'Audiència de Barcelona i portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) a Catalunya, Montserrat Comas, ha explicat que ara la plaça del difunt sortirà a concurs públic, després del qual es designarà un nou magistrat.

En una entrevista del canal 3/24, Comas ha assenyalat que el jutge substitut haurà de continuar la labor de Ramírez Sunyer, ja que la instrucció no està tancada: "No sabem quines decisions es prendran ara respecte a si s'obre o no un judici oral, respecte de qui i de quins delictes", i ha afegit que serà el nou jutge qui assumeixi aquestes decisions.