Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Oriol Junqueras

"No és cert que l’amnistia sigui il·legal, la democràcia espanyola es fonamenta en una amnistia als feixistes de la dictadura"

"No és cert que l’amnistia sigui il·legal, la democràcia espanyola es fonamenta en una amnistia als feixistes de la dictadura"
Oriol Junqueras fotografiat a la seu nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya aquest dimarts. Montse Giralt

Barcelona-

Publicidad

-Quina es la vivència que li queda de quasi quatre anys de presó?

"A la presó una de les coses que més crida l’atenció és la humanitat que s’hi pot trobar"

-En el seu darrer llibre ‘Contra l’adversitat’ vostè cita a Homer i diu “davant les adversitats no cal lamentar-se, sinó aportar-hi solucions”. Quina és la solució que aporta ERC contra l’adversitat dels empresonaments, les causes judicials, etc, que ha comportat el Procés?

-Això és estratègia, però quina és la solució que proposen?

-I amb això què volen aconseguir?

"Per nosaltres, la independència no només és un dret, sinó que és un deure que tenim amb la nostra societat i el nostre país"

Publicidad

-Per què és un deure?

-Però això com ho pensen fer si precisament l’Estat espanyol ja ha demostrat tot el que és capaç de fer per evitar-ho? I no hi ha indicis que sigui possible cap tipus de reforma per fer viables aquestes aspiracions...

Ver vídeo

Oriol Junqueras, sobre el diàleg i el reconeiximent internacional
Publicidad

-Quin seria el límit de suport per fer la independència?

"Necessitem tot el suport que sigui necessari per vèncer la repressió que l’Estat imposa amb tots els seus aparells"

-Buscaran el reconeixement internacional al Procés d’independència?

"De res serviria que prenguem decisions que no siguin reconegudes i avalades per la comunitat internacional"

-I com ho pensen fer?

-Com valora els indults en aquest camí del diàleg i la negociació? És un gest del Govern espanyol? Vostè els va definir com un èxit, però una part de l’independentisme com els seus socis de Junts ho neguen.

-Però què representen els indults i la sortida dels presos i les preses?

Ver vídeo

Oriol Junqueras, sobre els indults i el Tribunal de Comptes
Publicidad

-La reunió entre el president Aragonès i el president Pedro Sánchez d’aquest dimarts que activa la taula de diàleg és la certificació que entrem en una nova etapa política en les relacions entre Catalunya i l’Estat?

"La taula de diàleg obre l’oportunitat d’entrar en una nova etapa. Però no sabem fins on vol arribar el Govern espanyol"

-Vostè parla de les noves multes multimilionàries que li ha imposat a vostè i a quaranta càrrecs més de la Generalitat aquest dimarts el Tribunal de Comptes. Això és un torpede de determinats aparells de l’Estat contra el diàleg?

"En qualsevol democràcia seria un escàndol que un òrgan com el Tribunal de Comptes imposi càstigs econòmics a famílies, inclosos infants"

Publicidad

-Pedro Sánchez diu que no pot actuar en aquesta qüestió o en altres processos judicials, i rebutja l’amnistia. Creu que el Govern espanyol ha arribat al límit amb els indults o té més marge de maniobra?

-Per exemple? Què podria fer davant aquestes situacions el Govern espanyol?

Ver vídeo

Oriol Junqueras: "L'amnistia és legal"

-Des del PSOE defensen que l’amnistia no entra en el marc legal espanyol...

"No és cert que l’amnistia sigui il·legal, la democràcia espanyola es fonamenta en una amnistia als feixistes de la dictadura"

-Pedro Sánchez ha tingut diversos posicionaments respecte a l’independentisme. Ara ha aprovat els indults i manifesta voluntat de diàleg, però també va fer costat al 155. Hi confia?

Publicidad

Ver vídeo

Oriol Junqueras: "L'única solució possible és la democràcia"

-La taula de diàleg sembla que tirarà endavant, però amb el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol en posicions molt distants. Autodeterminació i amnistia per una banda i reactivació estatutària, per l’altra. Quin és el punt mig per trobar un acord?

"Qualsevol solució que exclogui la possibilitat que la ciutadania de Catalunya decideixi el seu futur no és una solució"

-Espera que la comunitat internacional avali el referèndum?

-Com s’ho plantegen? Fins ara, no hi ha hagut cap pronunciament de suport al referèndum...

Publicidad

-Joan Tardà diu que referèndum n’hi haurà segur, però no sabem quan serà, com serà ni si es dirà referèndum. Pot haver un referèndum que no sigui estrictament d’independència?

-La independència es pot declarar en contra del 48% dels catalans i catalanes que voten partits no independentistes?

-El 2017 no es va tenir en compte això...

-Com valora el paper del PSC respecte el conflicte?

"El fets demostren que el PSC el que ha fet malauradament és aplaudir la repressió, justificar-la i aplicar-la"

Publicidad

-I els Comuns i Podem?

-Que Junts, com a soci de Govern d’ERC, desqualifiqui constantment de l’estratègia del diàleg no debilita la part catalana a la taula de negociació?

-En un recent article vostè descartava la via unilateral. Per què?

"La solució al conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol serà sempre multilateral"

Ver vídeo

Oriol Junqueras, sobre la desobediencia democrática

-En el llibre ‘Tornarem a vèncer’ escrit amb Marta Rovira vostès parlen que l’alternativa al fracàs d’un referèndum acordat és la via unilateral de la desobediència civil. És possible aquesta via?

La desobediència és legítima. És un dret democràtic reconegut al món"

Publicidad

Ferran Espada

Director de Públic. Ejerció como director adjunto del periódico El Punt Avui y también del deportivo El 9 Esportiu. Colabora desde hace 20 años como analista en TV3, TVE Catalunya y Catalunya Ràdio. Estudios de periodismo cursados en la UAB. Coautor de los libros 'Una radiografia social de la llengua catalana' y 'La memòria dels mitjans de comunicació'. Director de Públic. Va exercir com a director adjunt del diari El Punt Avui i també de l'esportiu El 9 Esportiu. Col·labora des de fa 20 anys com a analista a TV3, TVE Catalunya i Catalunya Ràdio. Estudis de periodisme cursats a la UAB. Coautor dels llibres 'Una radiografia social de la llengua catalana' i 'La memòria dels mitjans de comunicació'.

Comentaris dels nostres subscriptors