Público
Público

La subhasta de pisos públics de la Generalitat tira endavant tot i les ocupacions d'immobles

Aturem la Subhasta s'ha concentrat davant l'edifici on s'ha celebrat la subhasta de 46 immobles propietat de l'administració catalana. S'hi han presentat ofertes per 27 dels pisos en licitació, i la recaptació ha estat de 3,8 milions. La Generalitat en destinarà "de manera immediata" una part, 2,9 milions d'euros, a la compra d'habitatge de lloguer social. Agents dels Mossos d'Esquadra han carregat quan els assistents han intentat evitar l'entrada de licitadors. La plataforma demana que aquests pisos es destinin a lloguer social, mentre que la Generalitat al·lega que no estan en condicions per viure-hi. La subhasta s'ha celebrat tot i l'ocupació de dos dels immobles per intentar aturar-la.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Un licitador es fa enrere davant les mobilitzacions de la plataforma Aturem la Subhasta a Hospitalet de Llobregat, on la Generalitat sorteja 47 immobles. @StopSubhasta

Dos centenars de persones, aplegades per la plataforma Aturem la Subhasta, han intentat aquest dijous aturar la subhasta de 46 immobles propietat de la Generalitat, provinents d'herències intestades. Aquesta, però, ha tirat endavant, tot i les diverses accions de protesta, incloses dues ocupacions dels immobles a licitació. El Departament d'Economia i Hisenda va decidir a darrera hora no dur a terme la subhasta a les seves dependències (a Rambla Catalunya amb la Gran Via) i anunciar que se celebraria a l'Espai BITAL, unes dependències annexes al CTTI. Al darrere de l'espai de la Fira i de l'IKEA, a l'Hospitalet de Llobregat. A cavall entre el polígon industrial Pedrosa i el barri del Gornal.

A primera hora del matí, la plataforma anuncia l'ocupació de dos dels immobles que entraran a subhasta: un local al barri del Farró i un pis al carrer Xiprer, 53, al Guinardó. El del Farró cau ràpid: el desallotgen i tapien cap a les 10 hores. Els veïns encara intenten –a primera hora de la tarda– impedir el desallotjament del pis del Guinardó. Aquestes ocupacions se sumen a les que la plataforma ha dut a terme les darreres setmanes, al carrer d'en Pla d'en Fornells i el de Blasco de Garay, amb l'objectiu de visibilitzar que són pisos perfectament habitables.

A l'Hospitalet, cap a les 9 del matí, miren d'impedir el pas dels licitadors que han pagat les garanties necessàries per entrar a la subhasta, que és a l'alça. Algunes veus criden que si es vénen els pisos, els compradors es trobaran “bitxos” a dins, el que fa pensar que l'estratègia, després de setmanes intenses de campanya per aturar la subhasta, serà continuar fent pressió, assenyalant els pisos venuts. Els convocants de la protesta es divideixen a banda i banda dels dos cordons policials que protegeixen una entrada. Però els licitadors entren esglaonadament, en grups, escortats pels Mossos, amb alguna empenta i cop de porra, al recinte. A la porta del CTTI s'hi desplaça un altre grup de manifestants, que també obstaculitza l'entrada.

Cap a quarts de deu, el director del CTTI, Joan Angulo, intenta mediar –bastant conciliador– per deixar entrar els treballadors a les dependències. Finalment es pacta amb els manifestants deixar passar tothom que portés identificació de treballador, però ningú més. Mitja hora més tard, però, els Mossos carreguen amb més agressivitat que abans per deixar passar un altre grup de licitadors.

Aquesta zona de l'Hospitalet és una zona avorrida, de calçades amples i poca ombra. Naus industrials i edificis de servei. Un espai fàcil de protegir pels Mossos d'Esquadra. Cap local de restauració a 200 metres a la rodona. Per anar a aconseguir una ampolla fresca d'aigua cal creuar la Gran Via, i entrar al Gornal i trobar un bar (“el Paso”) als peus d'un bloc de pisos monstruosament gran i desarrollista. Hi ha una truita de patates enorme coent-se a la paella, i sembla que els cinc iaios que juguen al remigio en una de les taules del bar, amb la camisa descordada fins al quart botó, seran els primers a tastar-la.

A la tornada, cap a quarts d'onze, la subhasta encara no ha començat, i hi ha algun grup de licitadors fora, esperant, buscant les poques ombres dels arbres. Ha agafat cert cos l'estratègia de demanar la nul·litat de la subhasta, donat el cas que hi ha licitadors que no hi poden accedir. Però, entre els compradors que han marxat vistes les protestes i els que els Mossos han aconseguit fer entrar –fent ús de la força– la subhasta comença abans del migdia.

Tensió entre Mossos i manifestants

Aleshores es produeix l'última entrada de licitadors, la que ha generat més tensió entre Mossos i manifestants. Els compradors, que es trobaven a l'entrada contrària, s'han desplaçat fins a l'entrada principal del CTTI, al carrer de Salvador Espriu, fent la volta a la mansana per la banda contrària. Un grup de manifestants els ha seguit i, quan han arribat a l'entrada d'automòbils, els Mossos han carregat durament.

Amb l'últim grup ja a dins, la plataforma Aturem la Subhasta ha decidir traslladar la protesta al número 53 del carrer Xiprer, per sumar gent i impedir-ne el desallotjament. Bàrbara Roch, portaveu de la plataforma assegura que l'acció davant del CTTI ha estat un èxit rotund: “No han aconseguit realitzar la subhasta amb normalitat –i afegeix–, així que seguim defensant els pisos públics, per a un ús social”. A l'Hospitalet, aquesta zona, on no acostuma a passar res rellevant (tret dels escorcolls de la policia nacional a la seu del CTTI buscant el cens de l'1-O), torna a estar buida de gent, a excepció de les cinc furgones dels Mossos d'Esquadra i els policies, que s'hi queden, per si de cas passa res mentre dura la subhasta.

Recaptació de 3,8 milions

A l'acte de venda dels pisos, que ha durat fins gairebé les quatre de la tarda, s'han presentat ofertes per 27 dels immobles i hi han assistit una vuitantena de licitadors, segons informa el departament d'Economia. Els 27 lots s'han venut al millor postor, per un preu total de més de 3,8 milions d'euros.

D'aquests 27 immobles, el Departament assegura que mitjançant els diners aconseguits de 16 d'ells es comprarà "de forma immediata" habitatge per a lloguer social a la ciutat de Barcelona. Es tracta de 16 immobles: 13 habitatges, un local, un pàrquing i un estudi amb la venda dels quals s'han aconseguit 2,9 milions d'euros. El Govern proposarà a la Junta d'Herències que els 0,9 milions d’euros restants també es destinin a polítiques d'habitatge social, segons ha informat en un comunicat. Els lots no adjudicats, tal i com preveu la Llei de Patrimoni, es posaran en venda directa.