Público
Público
EMERGÈNCIA PER LA PANDÈMIA

La pandèmia multiplica en un 50% el nombre de casos crítics i les UCI entren en saturació amb més de 500 ingressats

El BIOCOMSC avisa del creixement exponencial dels contagiats que acaben a l'UCI i que caldrà més mesures que el confinament comarcal per baixar la tendència. A Catalunya ja hi ha 513 persones en llits de crítics.

Dos sanitaris visitant un pacient de Covid a l'UCI de l'Hospital Clínic protegits amb EPI.
Dos sanitaris visitant un pacient de Covid a l'UCI de l'Hospital Clínic protegits amb EPI. Francisco Àvia (Hospital Clínic) / ACN

Tots els paràmetres de la pandèmia empitjoren a Catalunya i les unitats de crítics han entrat aquest diumenge en fase de saturació després de superar els 500 pacients ingressats. Una situació que segons alerten els experts es produeix en la incipient quarta onada perquè s'ha multiplicat exponencialment el nombre d'afectats pel coronavirus que acaben a les UCI dels hospitals catalans i pel fet que no se les havia aconseguit descongestionar suficientment dels efectes de la tercera onada.

La velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya, l'Rt, ha aturat aquest diumenge el seu descens i ha repuntat al 0,91, quatre centèsimes més, mentre que el risc de rebrot puja a 226 (+13), segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies també s'incrementa i passa de 244,32 a 247,80. S'han declarat 1.651 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 570.628. El 8,15% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'ha informat de 20 noves morts, amb un total de 21.539 defuncions en tota la pandèmia. Hi ha 1.711 pacients ingressats als hospitals, 82 més que en el balanç anterior, i 513 persones a l'UCI, 15 més que fa 24 hores.

Un 50% més de contagiats acaben a les UCI

El BIOCOMSC avisa que un 50% més dels contagis acaba a l'UCI, probablement per la variant britànica, i que caldrà més que confinament comarcal per baixar la xifra de crítics. En declaracions a Rac 1, la investigadora Clara Prats ha augurat que a finals de la propera setmana o principis de la següent s'arribarà a la xifra de 600 persones a l'UCI, el que implica desprogramar activitat. S'arribarà a aquesta quantitat, ha dit, molt abans que en onades anteriors tot i que el creixement de casos està sent "suau". La Setmana Santa, de moment, no ha provocat una explosió de positius. D'altra banda, el grup estima que la vacunació ha estalviat un 60% de morts i un 20% de crítics, així com un 30% en termes d'hospitalització.

Segons el grup d'investigadors de la UPC, el creixement real ara estaria situat al voltant de l'1,1. Són càlculs que fan descomptant els dies festius, quan es fan menys proves. La Setmana Santa, de moment, no hauria comportat una explosió de casos.

Prats: "Els casos greus no són més greus però n'hi ha més"

Ara bé, ja fa unes setmanes que per un mateix nombre de casos hi ha un 50% més de persones ingressades a l'UCI, ha explicat Prats. L'explicació no està del tot clara, però una possible interpretació és que aquesta onada és la de la variant britànica, que seria més transmissible i també més greu. "Els casos greus no són més greus però n'hi ha més", ha resumit.

En aquest sentit, ha avisat que en pocs dies s'arribarà a la xifra de 600 crítics, el llindar a partir del qual es comença a desprogramar. En la tercera onada això va passar a prop del pic de casos, però en aquesta està passant molt abans. Prats ha considerat probable superar el pic de crítics de 731 de l'anterior onada, i ha insistit que "l'única manera d'aturar la pujada de les UCI és aturar el creixement de l'epidèmia".

"Si seguíssim amb una Rt d'1,1 el confinament comarcal podria aturar el creixement, però seria impossible pensar que pogués portar-nos a una disminució de casos", ha argumentat Prats, que ha constatat que per entrar en decreixement caldria alguna mesura més que el que hi ha en vigor actualment.

El BIOCOMSC també ha fet una estimació dels efectes positius que ha tingut la vacunació. Així, en dues o tres setmanes es podria assegurar que les vacunes hauran evitat el 60% de les morts, el 20% dels crítics i el 30% dels ingressats en planta. Pel que fa als casos, el percentatge baixa al 15%.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?