Público
Público
restriccions coronavirus

Catalunya tornarà divendres al confinament comarcal

La raó és el fort increment que pateix la pressió assistencial, amb un fort increment dels pacients Covid a les UCI en els últims dies. El Procicat s'ha reunit d'urgència aquesta tarda i posteriorment han comparegut els consellers d'Interior i Salut per confirmar la decisió, justificada pel "creixement preocupant" dels pacients crítics.

Persones passejant pel passeig marítim de Cambrils en el primer cap de setmana sense confinament comarcal. Imatge del 20 de març del 2021.
Persones passejant pel passeig marítim de Cambrils en el primer cap de setmana sense confinament comarcal. Imatge del 20 de març del 2021. Mar Rovira / ACN

Catalunya tornarà al confinament comarcal a partir d'aquest divendres, també per a les bombolles de convivència, tal com ja va plantejar el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. El principal motiu és l'empitjorament de la pressió assistencial, amb una forta pujada els darrers dies. Després d'una reunió d'urgència del Procicat, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que hi ha un creixement "preocupant" dels ingressos a les UCI que no serà assumible pels centres sanitaris si continua així, raó per la qual cal fer aquest pas enrere.

Vergés ha justificat l'obertura vacacional perquè era una necessitat "emocional" i "les dades ho permetien"

La mesura entrarà en vigor aquest divendres a les 00.00 hores, abans del que estava previst, i tindrà una vigència inicial fins el 19 d'abril. Vergés ho ha justificat dient que cal una actuació "immediata" per frenar aquesta tendència, que s'ha intensificat en els últims tres o quatre dies. La consellera ha comparegut juntament amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, el secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, i el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. 

Vergés ha rebutjat fer valoracions sobre el fet que la mobilitat es torni a restringir tres setmanes després, un cop ha passat la campanya de Setmana Santa. La consellera ha apuntat que "no és qüestió de jutjar" i ha justificat l'obertura vacacional perquè era una necessitat "emocional" i "les dades ho permetien". Argimon ha puntualitzat que aquest creixement de pacients a les UCI s'ha intensificat especialment els últims tres o quatre dies. "Era una situació que fins ara es podia portar però ara cal actuar més intensament", ha afegit Vergés.

Per la seva banda, Argimon ha apuntat que "ara és el moment de fer un pas enrere" i, tot i que encara està per veure l'impacte de la Setmana Santa en els contagis, calia prendre decisions ja. També ha dit que se'n prendran més en funció de com evolucionin els indicadors. El secretari ha explicat que hi ha una "discordança" entre els casos detectats, que no han augmentat de forma "explosiva", i els pacients crítics, però no ha donat més informació. La consellera ha reconegut que la "fatiga pandèmica" és important entre la població però cal "buscar el millor equilibri", i ha recordat que la campanya de vacunació s'ha accelerat en els últims dies. 

Segons el darrer balanç del Departament de Salut, ara mateix a Catalunya hi ha 1.712 pacients Covid als hospitals -un 30% més que el 27 de març- i 458 a les UCI -un 16,8% més respecte el mateix dia. A més, les previsions apunten a un empitjorament dels indicadors i a un increment de casos, tenint en compte els efectes que pugui tenir la Setmana Santa. De fet, aquest dimecres ja s'ha notificat un increment de positius, després de dies de xifres més baixes per l'efecte dels festius, quan habitualment hi ha menys diagnòstics.

En la roda de premsa, el conseller Sàmper ha puntualitzat que divendres decauran algunes mesures establertes a nivell estatal, especialment pel que fa al nombre màxim de persones permeses en reunions: a partir de dissabte seran sis, en qualsevol àmbit, tant públic com privat. Sàmper ha dit que estimen que la situació actual es perllongarà encara un parell de mesos, però cap a inicis de juny hi haurà factors per "l'optimisme": d'una banda, el ritme de vacunació, que permetrà que ja estiguin vacunats els grups vulnerables; i de l'altra, l'element estacional, pel fet que estant ja a  les portes de l'estiu es durà a terme més activitat a l'exterior.

Preguntat per què passarà amb mesures com el toc de queda quan decaigui l'estat d'alarma, el proper 9 de maig, Sàmper simplement ha dit que encara no està confirmat però, en cas que sigui així, les mesures hauran de ser ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).