Público
Público

El parc d'habitatge de lloguer social haurà d'arribar al 10% el 2044 als municipis amb més demanda

A la pràctica suposa incrementar-lo nou punts respecte el nivell actual i ampliar el parc en 273.000 pisos en les properes dues dècades. És un dels objectius fixats en el Pla territorial sectorial de l'habitatge, que entrarà en vigor al juliol i afectarà 163 municipis, on viu més del 80% de la població catalana

11/2023 - Una promoció d'habitatges de protecció oficial a Mataró.
Una promoció d'habitatges de protecció oficial a Mataró. Jordi Pujolar / ACN

El Govern elevarà fins a un 10,3% del total el parc d'habitatge de lloguer social que hauran de tenir els municipis amb més demanda de pisos el 2044. La consellera de Territori, Ester Capella, ha aprovat aquest dijous de forma provisional el Pla territorial sectorial de l'habitatge (PTSH), un document que ha d'orientar a mig i llarg termini les polítiques d'habitatge a Catalunya.

Amb l'aprovació, el Departament modifica l'objectiu de lloguer social que recollia el document inicial, que el situava en el 7%, i l'eleva fins al 10,3%. Actualment, l'habitatge protegit tot just representa el 2% del total del parc a Catalunya i en aquesta categoria no tot és de lloguer social. El pla entrarà en vigor l'1 de juliol de 2024 i afectarà 163 municipis on hi viu el 82,7% de la població.

Segons ha explicat Capella, el pla permetrà ampliar en 273.000 habitatges el parc de lloguer social de Catalunya, el que a la pràctica hauria d'incrementar-lo en nou punts, per situar-lo en la mitjana europea. La revisió del pla implica un augment de 73.000 pisos de lloguer social nous respecte del que preveia el document inicial, aprovat el 2021 i que fixava una mitjana del 7% a vint anys vista.

Entre els municipis de demanda forta i acreditada hi ha ciutats com Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Granollers, Terrassa, Sabadell, Reus, Girona o Vilafranca del Penedès.

La titular de Territori ha explicat que el PTSH fa 17 anys que s'està elaborant i que, prèviament, ha tingut altres aprovacions inicials. "Quan se'ns planteja l'aprovació veiem que hi havia qüestions que s'havien de modificar perquè era bàsic que el pla doni resposta a les necessitats reals com a país, per ara i per als propers anys", ha defensat Capella. La consellera ha admès que l'objectiu d'assolir un 9% de lloguer social a tot Catalunya és un "objectiu de mínims", però que permet "aterrar línies d'actuació amb dotació pressupostària".

Col·laboració amb els ajuntaments

Capella ha afirmat que la voluntat d'elevar els objectius de lloguer social també passa per "interpel·lar" la resta d'administracions implicades, com són els ajuntaments. "Entomar tots plegats el repte de garantir el dret a l'habitatge i que hi hagi prou oferta per tal de garantir l'accés a l'habitatge", ha apuntat. Preguntada per si l'executiu es planteja augmentar l'objectiu en els anys vinents, la titular de Territori ha assegurat que "el pla permet actuar i, per tant, assolir objectius superiors".

L'anunci s'ha fet en el marc de la reunió del Consell Assessor de l'Habitatge, format per la mateixa Generalitat i l'Administració local, associacions de consumidors i usuaris, de joves, entitats i agents socials sindicals i empresarials, associacions veïnals i col·legis professionals i empresarials. Precisament, relacionat amb els integrants del consell, Capella també explicat que la voluntat de l'executiu és incorporar, a partir d'ara, els moviments socials i del teixit associatiu vinculats a l'habitatge, com la PAH o el Sindicat de Llogateres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?