Público
Público

El PP porta el xoc institucional entre el Senat i el Congrés al límit en la seva batalla contra l'amnistia

Plantejarà un conflicte d'atribucions contra la cambra baixa: consideren que la norma suposa "una reforma encoberta de la Constitució". L'ofensiva acabarà al Tribunal Constitucional

Alicia García
La portaveu del grup popular al Senat, Alicia García, aquest dimarts durant el ple a la Cambra Alta. — Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

El PP activa els passos per un xoc constitucional entre el Congrés i el Senat per la llei d'amnistia. Els populars plantejaran un conflicte d'atribucions contra la cambra baixa: consideren que la norma suposa "una reforma encoberta de la Constitució". S'agafen així la línia d'actuació suggerida pels lletrats de la cambra alta, que en un informe plantejaven aquest pas que podria acabar al Tribunal Constitucional (TC).

La senadora del PP Alícia García ha anunciat el Senat activarà els mecanismes per elevar el que la llei del TC denomina "conflicte entre òrgans constitucionals". "El grup popular proposarà que aquesta cambra, en defensa de les seves atribucions, instant formalment al Congrés a retirar la llei d'amnistia per ser una reforma encoberta de la constitució", ha anunciat aquest dimarts durant la sessió de control al Govern.

El conflicte està regulat a l'article 73 de la llei del TC: el Senat el pot plantejar si considera que un altre òrgan constitucional envaeix les seves atribucions. Un cop en té constància, té un mes per votar en ple la decisió i comunicar el conflicte amb l'altre organisme i demanar que retrocedeixi, en aquest cas al Congrés que presideix el PSOE.

Si el Congrés no revoca la suposada invasió, el Senat pot elevar el conflicte davant del TC, especificant els preceptes que considera vulnerats i formulant les al·legacions. En aquest punt, és el Constitucional qui ha de traslladar un escrit promovent el conflicte a l'òrgan requerit, així com als altres òrgans legitimats per promoure aquest procés constitucional. Podran personar-se en el procediment i formular-hi al·legacions.

La sentència que resol el conflicte determinarà a quin òrgan corresponen les atribucions constitucionals controvertides. La resolució declararà nuls els actes executats per invasió d'atribucions, resolent el que sigui procedent sobre les situacions jurídiques produïdes a l'empara d'aquests.

Un moviment més per entorpir l'amnistia

La decisió del Senat suposa un moviment més del PP per entorpir la tramitació de l'amnistia en el seu pas per la cambra alta. Els populars han fet altres gestions com tramitar la llei de perdó als encausats del procés per la via ordinària, i no urgent, com va imposar inicialment el Congrés. Tot plegat farà que la tramitació de la norma i la resolució ara del conflicte constitucional s'allargui dos mesos. D'aquesta manera es pot acostar o sobreposar amb la campanya de les eleccions catalanes del 12-M.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?