Público
Público
ONADA DE CALOR

El primer incendi de l'onada de calor crema a la Terra Alta, a tocar de l'Ebre

Els Bombers treballen amb unes 60 dotacions contra el foc de la Pobla de Massaluca i intenten que les flames no passin a l'altra banda del riu Ebre, en una zona pròxima al a desembocadura del riu Matarranya. Els podrien donar per estabilitzat abans de la nit. S'ha hagut de desallotjar un càmping. Avança en direcció a la Matarranya, comarca aragonesa de la Franja

Imatge aèria del foc forestal que crema prop del riu Ebre a la Pobla de Massaluca.
Imatge aèria del foc forestal que crema prop del riu Ebre a la Pobla de Massaluca. Bombers de la Generalitat / ACN

Els Bombers tenen 40 dotacions treballant contra el foc de vegetació forestal que crema des d'aquest migdia a la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta. Que sumades a les mobilitzades per les institucions aragoneses i estatals arribarien a una seixantena de dotacions. L'incendi afecta hores d'ara una superfície provisional de 60 hectàrees de bosc de ribera. Segons els Bombers de la Generalitat, gairebé totes són de terreny forestal i tota la superfície afectada és dins de l'espai natural protegit dels Tossals d'Almatret i Riba-Roja. Segons fonts dels Bombers s'està acabant de perimetrar el foc i l'incendi es podria donar per estabilitzat abans de la nites calcula que amb una superfície cremada d'unes 100 hectàrees.

Els cossos policials han desallotjat preventivament una trentena de persones del càmping del municipi de la Pobla de Massaluca, el PortMassaluca, i estan traslladant els campistes al poliesportiu de Faió, a l'Aragó. Una desena de campistes més no eren a les instal·lacions, ja que feien activitats al riu. Els serveis d'emergència també ha evacuat cinc treballadors d'una zona de cultius propera per precaució.

Segons han informat, els Bombers destinen "tots els recursos disponibles" per intentar evitar que les flames no saltin l'Ebre. L'avís del foc s'ha rebut a les 14:11 hores del migdia. Les flames han començat a la banda esquerra del punt quilomètric 17,9 de la carretera TV-7231, prop de l'estació ferroviària.

L'incendi està cremant una zona molt propera al riu Ebre, pròxima a la desembocadura del riu Matarranya. Posteriorment s'ha obert i avança en direcció oest, cap al límit amb la comunitat d'Aragó. De fet, a Faió, la Guàrdia Civil també ha desallotjat el mirador per precaució. L'incendi té un gran potencial de massa forestal per cremar però els bombers intenten crear una línia de confinament a l'entorn de la carretera i contenir el foc de forma que no travessi el riu, la qual cosa en limitaria l'abast.

Optimisme moderat de l'alcalde

La Pobla de Massaluca és un dels municipis del nord de la Terra Alta on s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa per risc molt alt d'incendis. L'alcalde, Antoni Ferré, s'ha mostrat confiat que l'incendi forestal pugui ser perimetrat. Ferré ha assenyalat que la proximitat del riu i que el foc està cremant a contravent –bufa el garbí- vagi a favor de les tasques d'extinció dels Bombers. Ara bé, al municipi s'ha donat la regla del 30 "més de 30 graus de temperatura, una velocitat de més de 30 quilòmetres per hora del vent i una humitat de menys del 30%". També la sequera és extrema al municipi del nord de la Terra Alta on no plou des de la primavera. L'alcalde, tot i reconèixer que és aviat i agosarat parlar de l'origen del foc, no descarta que pugui estar relacionat amb els trens de l'R-15 perquè no seria la primera vegada.

Ferré (alcalde): "Encara podria ser pitjor perquè podríem tenir més vent, però està tot molt sec i hi ha una humitat molt baixa"

Ferré ha assenyalat que el Tossal d'Almatret-Riba-roja d'Ebre té "el problema" que és de molt difícil accés per a les dotacions terrestres dels Bombers i cal reforçar l'actuació dels mitjans aeris, que compten amb el suport de dos hidroavions de Saragossa de l'Estat. La superfície afectada és una zona PEIN i tenia "un valor paisatgístic molt important". "Encara podria ser pitjor perquè podríem tenir més vent, però està tot molt sec i hi ha una humitat molt baixa. Pràcticament no ha plogut des de la primavera", ha remarcat.

Tot i que el foc està encara molt lluny del nucli urbà, Ferré s'ha mostrat prudent i ha dit que "no es pot descartar res en els incendis d'avui dia" i ha recordat el gran incendi de 1994 -on van morir 4 bombers- que va envoltar el municipi, protegit per les franges agrícoles que hi ha en tot l'entorn de la població. "El vent era de 90 quilòmetres per hora, de cerç, i les vores del pobles treballades va fer que el foc s'obrís i continués cap a Vilalba dels Arcs. S'està cremant el que es va salvar l'altra vegada", ha lamentat.

Més enllà de la trentena de campistes que s'han traslladat al pavelló de Faió, no hi ha, en principi masies habitades o altres nuclis que corrin el risc de ser evacuats. "L'altra cosa és que és una època de l'any que et pots trobar una tenda de campanya o una caravana a un lloc que no te l'esperes", ha apuntat l'alcalde de la Pobla.