Público
Público

Procés sobiranista Puigdemont pretén negociar amb Rajoy per darrer cop el referèndum acordat

Ho farà quan el Pacte Nacional pel Referèndum acabi la seva tasca i afirma que promourà igualment la votació si no hi ha acord.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Puigdemont, a la conferència. EUROPA PRESS

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha explicat aquest dijous que proposarà de nou amb "èmfasi i convicció" negociar el referèndum al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, quan el Pacte Nacional pel Referèndum acabi la seva tasca, és a dir, en les properes setmanes. En un esmorzar-col·loqui de l'entitat Sobirania i Justícia, ha retret al Govern de Rajoy que fins ara hagi rebutjat cercar solucions i només ha volgut "formar part del problema".

El Pacte Nacional pel Referèndum és la plataforma que cerca suports a un referèndum acordat i preveu un gran acte el divendres 19 de maig, quan podria donar per acabada la seva tasca. Aleshores Puigdemont buscaria iniciar aquesta negociació, teòricament l'últim intent per buscar un acord. El Pacte, fundat al desembre, aglutina partits i entitats partidaris de la consulta, i des de febrer ha recollit més de 400.000 signatures de ciutadans partidaris del referèndum.

El president ha dit que la negociació que busca amb Rajoy serà "l'últim intent" d'acordar una consulta i ha advertit que, si fracassa, el referèndum a Catalunya s'organitzarà igualment amb totes les garanties que mereix una votació així. Per a ell, la validesa del referèndum dependrà de "si els catalans el fan seu": ha esgrimit que, amb una participació substantiva, que no ha xifrat, la consulta tindrà validesa tingui o no l'aval del Govern central.

També ha dit que no ha anunciat encara la data i la pregunta del referèndum, com exigeix la CUP, perquè està disposat a negociar-la amb el president espanyol: "Que es mogui del despatx, que abandoni la mandra". Segons Puigdemont, el "Govern franquista" d'Adolfo Suárez va demostrar més tarannà democràtic que l'actual Executiu de Rajoy quan va promoure que el llavors president de la Generalitat, Josep Tarradellas, tornés de l'exili sense que la Generalitat estigués encara restablida.

"Avui el president Tarradellas no podria baixar de l'avió", ha dit, recordant que el retorn de Tarradellas a Catalunya des de l'exili va ser el 1977, quan la Constitució Espanyola encara no s'havia aprovat.