Público
Público

Quim Torra: "Estem a les portes d'un judici contra 2,3 milions de catalans"

El president de la Generalitat compareix al Palau en motiu del primer aniversari de la proclamació de la República. Torra ha dit que s'enfrontarà a una eventual sentència condemnatòria "amb la determinació del Primer d'octubre i la força i la solidaritat del 3 d'octubre"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la compareixença d'aquest 27 d'octubre. EFE/Generalitat de Cataluña/Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dissabte amb motiu del primer aniversari de la proclamació de la República en un missatge oficial: "Ningú diu que serà fàcil, però tornar enrere no és cap opció". El president ha assegurat que el compromís amb la llibertat, els drets civils i la democràcia no serà mai la moneda de canvi de cap negociació, en referència a les negociacions obertes amb el govern central de Pedro Sánchez.

En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, ha assegurat que el dret a l'autodeterminació no és propietat de cap govern ni de cap circumstància, sinó que és un dret del poble de Catalunya al que no renunciarà mai.

Torra ha insistit que no acceptarà una sentència condemnatòria contra els polítics independentistes que seran jutjats pel Tribunal Suprem (TS) pel procés sobiranista i ha reclamat la seva absolució i la tornada dels dirigents a l'estranger, a més de la fi de totes les causes contra els represaliats, com a ciutadans, activistes, alcaldes o regidors que van participar en el referèndum.

A més, ha afegit que s'enfrontarà a una eventual sentència condemnatòria "amb la determinació del Primer d'octubre i la força i la solidaritat del 3 d'octubre" i ha manifestat que Catalunya no acceptarà mai que votar sigui delicte, que organitzar un referèndum sigui un crim perseguit pel Codi Penal ni que no pugui decidir el seu futur lliurement i democràticament i ratificar-ho en el Parlament com va succeir el 27-O.

Judici a tot el poble de Catalunya

També ha assegurat que el judici del TS és contra tot el poble de Catalunya i els tres consensos que cohesionen la societat catalana: "Primer, que ens volem republicans; segon, que ens neguem a tolerar la repressió contra polítics demòcrates i ciutadans lliures que protesten o s'expressen, i tercer, que aquest poble té tot el dret a autodeterminar-se".

A més, ha recordat que el 27 d'octubre del 2017 el Parlament va fer una proclamació política de la república catalana amb una crida a "construir un Estat que transformi en acció i conducta les aspiracions col·lectives".

"És una apel·lació a la qual ens sentim absolutament lligats i obligats", ha expressat, encara que ha assenyalat que l'últim any no ha transcorregut com desitjaven.

"La maquinària repressora de l'Estat va pretendre aixafar la democràcia catalana, destituint a un Govern escollit democràticament i dissolent un Parlament amb una majoria independentista que no els agradava", ha dit, i ha lamentat que després que els sobiranistes guanyessin les eleccions del 21 de desembre, els dirigents independentistes estan a les portes d'un judici que ha qualificat de farsa.