Público
Público

Reacció a la sentència Milers de persones se sumen a les cinc Marxes per la Llibertat

La iniciativa, impulsada per l'ANC i Òmnium Cultural, ha arrencat aquest dimecres de Berga, Vic, Tarragona, Tàrrega i Girona. Durant tres dies recorreran 100 quilòmetres fins a confluir al centre de Barcelona, en protesta per la condemna del Suprem als dirigents independentistes. S'hi han sumat diversos membres del Govern, com el president Torra. 

La Marxa per la Llibertat que ha sortit de Vic passant per la C-17. NÚRIA FARRÉS.

PÚBLIC

Les cinc columnes de les Marxes per la Llibertat han arrencat entre les 7h i les 9h d’aquest dimecres en la primera de les tres etapes que han de culminar amb la confluència de les cinc al centre de Barcelona. Les marxes han sortit de Berga, Vic, Tàrrega, Girona i Tarragona i reuneixen milers de persones. Cada marxa recorrerà 100 quilòmetres. Són una de les principals iniciatives conjuntes de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òmnium Cultural en protesta per les condemnes del Tribunal Suprem als dirigents independentistes.

A mesura que han avançat, s’hi han unit més persones. La més nombrosa, de moment, és la Girona, que segons els Mossos d’Esquadra reuneix unes 9.000 persones. La de Tarragona, que acabarà el dia a Vilafranca del Penedès després de passar per Torredembarra i el Vendrell, n’aplega unes 3.000. Entre els assistents, l’alcalde de la capital provincial, Pau Ricomà (ERC), i el conseller de Territori, Damià Calvet. La que ha sortit de Vic en suma més de 5.000. Acabarà la jornada a la Garriga, després de passar per Tona, Centelles, Aiguafreda, Tagament i el Figaró.

La marxa que ha sortit de Berga, i que culminarà aquest dimecres a Manresa després de recórrer part del Berguedà i el Bages, congregat més de dos milers de persones, entre les que hi ha el conseller. Finalment, la que ha partit de Tàrrega, que acabarà la jornada a Igualada després de passar per Cervera i altres municipis, suma també més de 2.000 persones. Les cinc marxes estan provocant afectacions de trànsit per on passen, en vies com la C-17 (Vic), C-16 (Berga). l’A-2 (Tàrrega), l’AP-7 (Girona) o la N-240 (Tarragona).

Durant la jornada diversos membres del Govern s'han unit a les Marxes per la Llibertat. El president, Quim Torra, s'ha unit a la columna que ha sortit de Girona. Els consellers Alba Vergés (Salut), Teresa Jordà (Agricultura) i Jordi Puigneró (Polítiques Digitals i Administració Pública) també hi participen. Des de Girona, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha recordat que avui fa dos anys que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ser empresonats, i davant d’aquesta “violència d’estat” ha demanat afirmar-se en la lluita noviolenta. El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha manifestat des de Torredembarra, per on passava la marxa de Tarragona, una condemna a l'actuació policial d'aquests dies  i ha demanat explicacions al conseller d'Interior, Miquel Buch. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?