Público
Público

 Reclamen la retirada de la modificació del pla de la mineria del Bages

Ecologistes, Unió de Pagesos i la CUP han presentat al·legacions perquè es compleixin les sentències i l'empresa ICL tregui els runams salins

El Cogulló de Sallent, una muntanya de 48 milions de tones de sal i més de 500 metres d'alçada .
El Cogulló de Sallent, una muntanya de 48 milions de tones de sal i més de 500 metres d'alçada . Nia Escolà / Mar Martí / ACN

La modificació del Pla director urbanístic de la mineria del Bages ha tancat aquest dimarts el període d'informació pública després que la Comissió d'Urbanisme l'aprovés inicialment al febrer. Amb aquesta modificació, ICL -l'empresa que explota les mines del Bages- rep el vistiplau per tirar endavant un macroparc solar al Cogulló de Sallent i crear un nou abocador salí a Súria. Els ecologistes Montsalat, Unió de Pagesos i la CUP han presentat al·legacions a la modificació i en demanen la retirada. Alerten que el parc solar que ICL vol fer al Cogulló és incompatible amb la sentència, que obliga a retirar el runam. En aquest sentit, Josep Bové, d'UP, denuncia que el PDU no pot ser "un encobriment de les males pràctiques de la mineria".

La comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar el 2 de febrer passat la modificació del Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera al Bages. Amb aquest pas, Urbanisme obre la porta perquè ICL pugui construir una macroplanta solar a sobre del runam salí del Cogulló de Sallent. A més, en la mateixa reunió també es va aprovar la creació d'un nou abocador salí a Súria. El nou runam serà d'una extensió similar al del Fusteret, que es preveu que quedi saturat entre el primer i el segon quadrimestre del 2023.

El període d'informació pública en què es podien rebre al·legacions al projecte va finalitzar aquest dimarts, tot i que a partir d'ara s'obre un període d'audiència als ajuntaments afectats directament -Súria, Cardona, Sallent i Balsareny- perquè també puguin presentar al·legacions. De fet, la majoria d'ajuntaments, com és el cas de Sallent, també tenen previst presentar al·legacions. Fins ara, algunes de les entitats que han fet públic el seu rebuig a la modificació i que, per tant, han presentat al·legacions a l'ampliació del PDU són Unió de Pagesos, l'entitat ecologista Montsalat i la CUP.

Unió de Pagesos es mostra contundent i demana que es retiri la modificació del PDU, així com també que es plantegi una reducció de l'activitat minera al Bages a l'espera que entri en servei el desdoblament del col·lector de salmorres. Reclamen que es busquin noves estratègies que permetin reduir els runams salins i evitar unes modificacions del PDU de l'activitat minera que suposen "agreujar la situació actual".

"Hi ha sentències judicials que obliguen a treure els runams. Han de desaparèixer perquè són un contaminant continu a les aigües de les conques del Cardener i del Llobregat"

Un dels membres de la permanent d'UP, Josep Bové, ha denunciat en declaracions a l'ACN que el PDU "no pot donar resposta a un encobriment de les males pràctiques que es fan a la mineria" i reclama que es compleixin les sentències existents. "Hi ha sentències judicials que obliguen a treure els runams. Han de desaparèixer perquè són un contaminant continu a les aigües de les conques del Cardener i del Llobregat", expressa Bové, que també demana que es tingui en compte l'opinió de la gent del territori com a "afectats directes".

Des de la CUP també han presentat al·legacions per demanar la retirada del projecte. Guillem Cabra, regidor de Fem Sallent-CUP, considera "molt greu" que la Generalitat "torni a estendre la catifa vermella a una empresa que contamina el territori perquè pugui continuar extreien beneficis d'un parc solar sobre el problema mediambiental que ha generat". El grup reclama a la Generalitat que actuï amb "celeritat" i reclami a l'empresa ICL que restauri el més ràpid possible la zona afectada. En comptes d'això, denuncia, "continuen amb les seves pràctiques mafioses i regalen a l'empresa una modificació urbanística exprés que xoca amb l'interès general i les sentències judicials". De fet, creu que es podrien considerar pràctiques "corruptes" i "tràfic d'influències".

"Continuen amb les seves pràctiques mafioses i regalen a l'empresa una modificació urbanística exprés que xoca amb l'interès general i les sentències judicials"

Des del grup municipal de Fem Poble creuen que el projecte del macroparc solar deixa "indefens" el territori perquè "fa aturar o retardar el pla de restauració dels runams que ja s'hauria d'estar complint". "Si instal·len un parc solar que té una vida de trenta anys, és evident que això provoca que la muntanya de residus no desaparegui", lamenta Cabra. A més, el regidor posa de relleu que aquest no és només un problema mediambiental del Bages, sinó que afecta "tot el riu Llobregat, des de Sallent fins a l'àrea metropolitana de Barcelona". "Milions de persones veuen l'aigua salinitzada per aquest runam, i milions de persones han d'invertir de la seva butxaca centenars de milions d'euros per pal·liar tot el dany que causa la salinització de l'aigua", conclou.

De la seva banda, l'entitat ecologista Montsalat denuncia que l'activitat minera és la que "més residus ha acumulat amb els anys, la que més residus segueix generant i la que aboca els residus ambientalment més problemàtics". Recorden que, tant els programes de restauració vigents, com diverses sentències judicials, reclamen que es facin "desaparèixer quan abans millor les muntanyes de residus salins". Per això, titllen de "fet il·legal" i "contrari a l'ordenament vigent" l'autorització per part d'Urbanisme a crear un parc fotovoltaic, ja que l'obligació de l'empresa, segons el seu parer, "és la retirada i buidat dels runams".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?