Público
Público

La reivindicació pel català centra l'arribada de la Flama del Canigó al Parlament

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, reivindica la llengua com a "nervi de la nació" i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, alerta sobre el seu retrocés en diferents àmbits, com per exemple l'escola, el lleure o els formats digitals

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, encenent un dels quinqués amb la Flama del Canigó.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, encenent un dels quinqués amb la Flama del Canigó. Ramon Boadella / Parlament / ACN

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha reivindicat el paper de la llengua catalana com a "nervi de la nació" en l'acte per l'arribada de la Flama del Canigó al Parlament. Borràs ha alertat que precisament el català és "el flanc on es dirigeixen la majoria d'atacs" dels darrers anys per part de la justícia espanyola, amb el cas del català a l'escola com a exemple recent. La llengua ha estat la gran protagonista de l'acte, que ha comptat amb les intervencions del president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i de l'expresident d'Acció Cultural del País Valencià Eliseu Climent. Tots tres han coincidit en defensar la unitat dels Països Catalans amb la llengua com a "columna vertebral" de la nació.

Borràs ha alertat que precisament el català és "el flanc on es dirigeixen la majoria d'atacs"

Durant el seu discurs Borràs ha posat en valor que "lluny del supremacisme d'altres patriotismes" en el cas català la identitat "s'expressa amb un simple gest d'adhesió" i n'hi ha prou per formar part de la comunitat amb "aprendre i utilitzar la llengua". Segons creu, precisament per això el català es veu "sota el setge" de la justícia. La presidenta ha assenyalat el paper del català com a "columna vertebral" de la nació. "La llengua ens defineix, la llengua és la pàtria i defineix la identitat i el sentiment de reconeixement i pertinença", ha remarcat Borràs.

Per la seva banda, Antich ha alertat sobre el retrocés del català a diferents àmbits, com per exemple l'escola, el lleure o els formats digitals. Precisament per això ha recordat la importància del Pacte Nacional per la Llengua, així com la "cadena de compromisos imprescindibles" per "salvar la llengua". D'altra banda, el president d'Òmnium ha apel·lat a la "consciència i l'acció" davant un Estat que "desplega tota la seva maquinària per atacar la llengua i fracturar la societat catalana".

La Flama, procedent del Canigó, ha arribat acompanyada de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, dels geganters de Parets del Vallès i dels geganters de Casablanca de Sant Boi de Llobregat. Després dels parlaments, Borràs ha estat l'encarregada d'encendre els onze quinqués que duran la flama arreu del país. Milers de fogueres s'encendran aquest vespre arreu de Catalunya amb la tradicional flama després de dos anys de pandèmia i el perill latent dels incendis.

Aragonès també reivindica la llengua en l'acte de la diada de Sant Joan

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha reivindicat la cultura i la llengua en l'acte institucional de la diada de Sant Joan que s'ha celebrat aquest dimecres al matí a Palau. El cap del Govern ha destacat que "el català ha resistit tots els embats per intentar fer-la petita", i ha reclamat que se'n faci un ús "compartit" per fer front a tots els "assetjaments" que pateix. Aragonès també ha destacat la "concepció d'una nació que no és d'imposició sinó d'adhesió", en referència als Països Catalans.

Al seu torn, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat que la revetlla de Sant Joan demostra que la cultura popular és una "eina d'inclusió i cohesió social", i ha aprofitat per celebrar aquesta nit amb "civisme i prudència". El Govern ha volgut remarcar que la diada de Sant Joan serveix per "enfortir els llaços culturals" entre els Països Catalans amb quatre "punts elementals": llengua, ciutadania, futur i llibertat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?