Público
Público

Repressió judicial L'Audiència Nacional arxiva la causa per "incitació a la sedició" contra Joan Coma

Segons el regidor de Capgirem Vic, la resolució mostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El regidor de la CUP, Joan Coma, en un acte a Vic./ EFE

L'Audiència Nacional ha arxivat la causa contra el regidor de Capgirem Vic Joan Vic, investigat per incitació a la sedició, després de ser denunciat pel regidor ultradretà Josep Anglada. En un ple municipal, Coma va manifestar que "per fer una truita cal trencar els ous", i va demanar desobeir als tribunals espanyols, en el marc de la votació d'una moció de suport a la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015 aprovada al Parlament de Catalunya.

El tribunal, finalment, ha descartat l'existència d'un delicte de proposició a la sedició amb l'argument que, tot i que es demostra que és independentista i partidari de a la desobediència, no consta que "s'efectués una proposició als ciutadans perquè participin en un alçament públic i tumultuari", un dels requisits essencials de la sedició.

La interlocutòria de l'audiència diu que s'ha acreditat que "es desprèn una tenaç voluntat de desobediència a les legislació estatal amb la finalitat de crear un estat català independent a través d'un procediment no previst en la constitució espanyola vigent". Des de Londres, on es troba convidat per l'ANC, Coma ha manifestat que la resolució demostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola".

Ara bé, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno remet ara la causa a Vic per si ser els fets poguessin ser constitutius de "prevaricació o desobediència", una qualificació fins ara no havia aparegut. Segons Benet Salellas, diputat de la CUP i advocat de Coma, aquest darrer pas "no és més que un intent desesperat de cobrir l'expedient per part de les institucions de l'Estat" i afegeix que "el jutjat de Vic estem segurs que arxivarà de pla aquesta possibilitat".

Salellas ha explicat que: "avui som davant del penúltim capítol de cas Joan Coma, que abandona el Tribunal Orde Públic del s. XXI per tornar a Vic, i que ens dóna un missatge ben clar: que la justícia espanyola no és democràtica i que la millor manera de contestar-la és amb desobediència, mirant-la de cara per dir-li que res aturarà la voluntat d'un poble determinat cap a exercir tots els drets i canviar-ho tot".

Joan Coma va ser detingut per agents dels Mossos d'Esquadra, a instàncies de l'Audiència Nacional, el passat 27 de desembre, després d'optar per la desobediència i no presentar-se al tribunal a declarar quan va ser citat com a investigat. El delicte d'incitació a la sedició pot ser penat amb condemnes que van entre els dos i vuit anys de presó.