Público
Público
CORONAVIRUS

Restauració al 30% i esport a l'aire lliure i cultura al 50%, primera fase de l'esborrany del pla de desescalada

La resta de restriccions continuen vigents en aquest primer interval. En una segona etapa, el confinament de cap de setmana passaria a ser comarcal, els aforaments de la restauració passarien al 50% i els de la cultura, al 70%.

La terrassa d'un restaurant de Castelldefels aquest 14 d'octubre de 2020.
La terrassa d'un restaurant de Castelldefels el 14 d'octubre de 2020. Àlex Recolons / ACN

acn

L'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior preveu en una primera fase obrir la restauració al 30% entre les 6 i les 17 hores, tant a les terrasses com a l'interior, i la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%. El Govern té previst anunciar aquest dijous el pla de desescalada que s'aplicarà a partir del 23 de novembre, però segons el document al qual ha tingut accés l'ACN i han confirmat també fonts del Govern el 50% s'aplicaria també per obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un aforament màxim de 600 persones.

Ara bé, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que "no hi ha res tancat encara". Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimarts, posterior al Consell Executiu, Budó ha deixat en l'aire el pont de desembre i les festes de Nadal. Budó ha afirmat que els departaments de la Generalitat treballen amb els sectors afectats sobre com reprendre l'activitat. La comissió del Govern de la Covid-19 es reuneix a la tarda i el Procicat aprovaria demà el nou marc de flexibilització i la resolució perquè diverses activitats reobrin dilluns.

Tot i això i segons l'esborrany, la resta de restriccions continuarien vigents en aquest primer interval, entre elles el tancament perimetral i municipal de cap de setmana, així com el toc de queda. En una segona etapa, el confinament de cap de setmana passaria a ser comarcal i els gimnasos podrien reobrir al 50%. Els aforaments de la restauració passarien al 50% i els de la cultura, al 70%. 

A les universitats es manté la docència teòrica en format virtual i les extraescolars segueixen tancades. Les reunions segueixen sent de sis persones corresponents a una bombolla de convivència habitual.

També continua el 30% en actes religiosos i cerimònies civils, però amb un màxim de 200 persones. En l'apartat del comerç, es manté el 30% en les botigues de menys de 800 metres quadrats. Les més grans han de reduir la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials segueixen tancats excepte els comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública.

En els esports, les instal·lacions a l'aire lliure reobren al 50%, també les piscines tot i que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de sis persones.

Segon tram: confinament de cap de setmana comarcal 

En el segon tram, la restauració pot obrir al 50%, i cinemes, teatres i sales de concerts ho podrien fer al 70%, segons l'esborrany. Per a la resta de sales, l'aforament es preveu en el 50%, amb un màxim de 500 persones. Els museus i sales d'exposició també seguirien a la meitat d'aforament. Un canvi important és el del confinament de cap de setmana, que passaria a ser comarcal. Es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

En el comerç, les botigues podrien obrir al 50%. Les més grans de 800 m2 podrien recuperar tot l'espai sempre que mantinguin l'aforament a la meitat, però els centres comercials encara seguirien tancats. Pel que fa l'esport, la segona etapa preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. A més, s'obren les extraescolars no reglades amb un sol alumne. Les reunions es mantenen en sis persones. 

Tercer tram: confinament de cap de setmana per àrees

En una tercera fase, les trobades ja poden ser de 10 persones corresponents a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana depassa ja la comarca i funciona per àrees. La restauració pot ampliar l'horari fins a les 21 hores. Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials poden tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior.

Quart tram: s'elimina el confinament de cap de setmana

Els canvis de la quarta fase inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'elimina el confinamnt de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes.

El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran territorialment cada 15 dies. En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla (si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa), si es prorroguen les mesures vigents (si l'Rt està entre 0,9 i 1 i s'estabilitzen els nous ingressos), o bé si es revisen les restriccions aplicades (Rt per sobre d'1 i increment d'ingressos setmanals).

Restauració proposa el seu pla de desescalada

D'altra banda, la restauració, un dels sectors més afectats per les restriccions, ha proposat al Govern un pla de desescalada progressiva i de tres fases a partir de dilluns i de reobertura escalonada dels locals, segons ha publicat aquest dimarts La Vanguardia i ha confirmat l'ACN. A banda, el sector s'ha tornat a reunir aquest dimarts per reclamar la reobertura dels establiments el 20 de novembre.

En un acte unitari celebrat a la Llotja de Mar i amb el suport del Consell General de Cambres de Catalunya, el sector ha advertit que els deutes "ofeguen" les famílies i ha reclamat al Govern que estigui "a l'alçada". "La Generalitat no ha demostrat tenir la sensibilitat necessària per entendre la desesperació dels empresaris i treballadors del sector", ha criticat el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, en la lectura d'un manifest consensuat amb el sector.

D'altra banda, la primera fase de la desescalada del pla dels gremis és del 23 de novembre fins al 8 de desembre i permet l'obertura dels bars i restaurants amb un aforament màxim del 30%, ampliable fins al 50% si es pot garantir una distància mínima d'1,5 metres entre taules. Els establiments, a més, hauran de garantir la ventilació i quedarien tancats aquells espai on no fos possible. També es recomana l'ús de mascaretes entre plats.

La primera fase també estableix el tancament dels establiments a les onze de la nit, mantenir obertes les terrasses i que abans d'entrar als locals els clients es facin un control de temperatura i registrin les seves dades personals si en donen el seu consentiment. Es mantindria el màxim de sis persones per grup.

Les altres dues fases són del 9 de desembre fins als 6 de gener i del 7 de gener en endavant, amb uns mesures que s'haurien d'anar flexibilitzant. Els restauradors també proposen crear un grup de seguiment de la desescalada on participin el sector i les conselleries de Salut, Interior i Empresa.

La proposta ha anat a càrrec de les cinc federacions i gremis de restauració de Catalunya: el Gremi de Barcelona, la federació intercomarcal, la federació de les comarques gironines, l'hostaleria de Lleida i l'associació d'hostaleria de Tarragona. Els restauradors es van reunir dilluns amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, per traslladar-li la proposta, i des de llavors està sobre la taula del Govern.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?